17.6 – Mårdhundar och andra djur


Igår mötte jag en mårdhundsvalp, idag har jag träffat ett annat däggdjur.

Valp på villovägar
Sent igår eftermiddags märkte jag att Mia stod på trappan och spänt spanade upp mot skogs­brynet. En kort stund senare gick hon låg i ryggen in i verandan. Vad hörde eller såg hon nu?

Strax efteråt hörde jag ett konstigt läte. Nästan som ett spädbarn som skrek. Ljudet kom från samma håll som Mia spanat mot och närmade sig. För att stilla min nyfikenhet gick jag upp längs skogs­stigen.

Det gälla lätet hördes allt närmare. Efter ett tjugotal meter kom en mårdhundsvalp lubbande rakt mot mig. ”Nä, nu har du kommit fel” påpekade jag. Den lilla lurvtussen vände på direkten och sprang så fort dom korta benen bar den i mot­satt riktning och bort från stigen.

Det gälla lätet hördes efter en stund igen, sen var det tyst tills jag hörde det på nytt en stund senare, men nu från herr och fru grannens håll. I förrgår var jag säker på att grannen hade besök av ett spädbarn, men begrep nu att det var valpen jag hade hört redan då.

Varför den irrade omkring ensam i skogen kan jag bara ha teorier om. Av storleken och dom över­siggivna ropen att döma diade den fortfarande. Men varför den hade kommit bort från sin familj vet jag förstås inte? Oavsett vad jag tycker om mårdhundar, blödde mitt hjärta för den lilla stackaren.

Idag har det varit tyst hela dan. Antingen beroende på regnvädret eller på att valpen har hittat sin mamma, alternativt blivit så svag att den har strukit med.

Jag vet faktiskt inte vilket jag hellre önskar? Jag vill inte ha fler mårdhundar drällande i knutarna, men sam­ti­digt önskar jag av hela mitt hjärta att den har hittat sin mamma igen. Att känna sig övergiven är nåt jag önskar att ingen ska behöva uppleva.

Det finns inte så väldigt mycket fakta om mårdhundar eftersom det påstås att dom är skygga. Fast det kan jag med bestämdhet dementera. På Udden är dom verkligen inte skygga!

Hur som helst hittade jag den här lilla tänkvärda filmen då jag googlade på mårdhundsvalp: http://vetamix.net/video/m%C3%A5rdhund-katt_894. Att jämföra ett husdjur och mårdhund var lite udda tycker jag, men katten hör ju faktiskt inte heller hemma i vår fauna.

Annat djur
Idag har jag träffat ett livs levande exemplar av Homo sapiens och han var inte på villovägar. Tvärt­om, han var spe­ciellt inbjuden på eftermiddagste, den gode Filosofen.

Sen ett par veckor är han ensam i sin stuga. Hans fyrbenta följeslagare Morrloppan, eller Donna som hon egentligen hette, har nu sitt hem i hundhimlen.

Alltid lika sorgligt att mista ett husdjur, oavsett anledning och hur lång eller kort tid man har delat tak. 😥

Epilog
Däremot missade Mia nyss haren som sprang några meter i från henne… Hon uppfattade varken vittring, ljud eller rörelse. Konstigt?

2 tankar om “17.6 – Mårdhundar och andra djur

  1. Nu behöver jag inte känna mig skyldig, för vi har inte varit där, hunden min och jag…. 😉 Månne du skulle tillåta ett sånt besök? (mårdhundfångare) 😉
    Trevligt att du har haft tegäst där! Mera sådant! 🙂

    Gilla

    • Jag vidtalade en ”mårdhundsmördare” att komma med sin hund i fjol, men han dök aldrig upp, så det är väl meningen att mårdhundsfamiljen ska vara kvar. :-/

      Gilla

Kommentarer inaktiverade.