24.6 – Färdigfirat


Champagneglasen är diskade och näktergalen håller konsert.

Midsommarfirande
I år firades midsommar en dag i förskott. Råttan/Väduren förgyllde min tillvaro i torsdags och var kvar tills ordinarie midsommarafton hade börjat.

Hon dök som avtalat upp på eftermiddagen med en stor bukett sommarblommor – 7 sorter givetvis – en flaska bubbel och flanellakan(!). Lakanen kom sig av att hon läser min blogg och har noterat att jag gillar flanellakan vintertid så hon tyckte jag kunde behöva ett tillskott. Gulligt av henne. Varje gång jag kryper ner mellan dom kommer jag att tänka varma tankar.

I och med att det var ett år sen vi sågs senast hade vi en hel del att avhandla. Både nutid och forn­tid. Som till exempel när vi fram på morgonkvisten skulle ta oss hem från en fest i Helsingfors på 60-talet och liftade med en ambulans. Eller när vi drev omkring på gatorna till­sam­mans med några trubadurer från Sydamerika som spelade för sitt uppehälle. Det var tider det. 🙂

Midsommarafton inleddes med lätt huvudvärk. Det gick åt en del pratvatten kvällen innan. Men den försvann efter frukostkaffet. Vädret var lika ljuvligt som föregående dag och näktergalen höll serenad från morgon till kväll. Helt fantastiskt vilken repertoar den har!

Faktiskt var vädret så varmt så jag beslöt mig för ett premiärdopp. 21 grader visade vatten­termo­metern, men det kändes ändå kallt ända tills jag hade kallnat från solvärmen. Sen var det ljuvligt skönt. Vattnet doftade nytvättat och färgades blått av den molnfria himlen.

Efter badet bäddade jag ner mig i hammocken med senaste numret av Illustrerad vetenskap och när jag hade läst klart lät jag mig underhållas av näktergalen tills jag somnade. Kan man ha det bättre?

Jag var glad över att ha tackat nej till ett kombinerat födelsedags- och midsommarparty. Kvällen avnjöts i stället tillsammans med Mia framför TVn. Lugnt och fridfullt.

Igår, midsommardagen, hade nån öppnat stora kranen och bett solen ta en paus. Till skillnad från många andra hade jag ingen huvudvärk den här morgonen. På eftermiddagen hade jag trevligt besök av Grisen/Tvillingen. När hon hade åkt tog jag mig i kragen och diskade så nu är champagneglasen klara att användas på nytt.

På kvällen kom sommargrannen psykologen och värmde sig en stund. Hon hade kallt i huset sa hon, men ville inte koppla på elementen, ”det är ju sommar”. Jag frågade om hon inte kunde elda i köks­spisen, men dels ”orkade” hon inte hämta ved och dels ryker det alltid in när man börjar elda i den så hon avstod gärna. Inte mig emot, på det sättet fick jag ju en pratstund.

Bildkälla: Sveriges Radio

Fortsatt konsert
Just nu har regnet upphört, solen försöker titta fram och näktergalen fortsätter sin fantastiska konsert. Mia tar sin förmiddagslur och jag ska strax klä på mig. På efter­mid­dagen har skyddslingen aviserat besök så då får jag veta hur ”nutidens ungdom” har firat midsommar. 🙂