30.1 – Arbete, nöje och omvärld


Jag är beredd, har haft besök och läst två synnerligen intressanta böcker.

W10-kursBeredd
Igår arbetade jag intensivt hela eftermiddagen och halva kvällen. Framåt halv åtta var jag nöjd. Materialet för fem kurstillfällen var klart, nu återstod bara lite finlir.

Efter dagens besök finputsade jag en del och ställde in animeringen för presentationen. Nu känner jag mig fullt beredd att träffa kurs­del­ta­gar­na på onsdag. Och skulle jag komma på nåt mer som behöver justeras, har jag tre dar till på mig. Skön känsla. 🙂

Besök
Idag stod te-besök och lätt datorsupport på agendan. Då den första koppen var urdrucken vidtog en del inställningar och uppdateringar på den medhavda datorn samt en användarinstruktion. Sen fort­satte vi samtalet och fick en påtår.

Intressant bok 1
Om jag minns rätt, var det nån av mina FB-vänner som tipsade om en av Jared Diamonds böcker. Sen jag hade läst sammandraget tyckte jag ändå att boken Collapse – How Societies Choose to Fail or Succeed var mer läsvärd.

För ett tag sen läste jag ut den och fick mig många tankeställare under tiden. Som världen ser ut nu, är det inte längre fråga om att enstaka samhällen/nationer riskerar gå under, utan hela vår planet! I slutet av boken är författaren försiktigt optimistisk trots allt, men som vi alla(?) vet, brinner det i knu­tar­na om vi ska kunna vända utvecklingen.

Boken har funnits på svenska hos bokus.com ser jag, men är tyvärr slut på förlaget. Hos Adlibris finns ingen av hans böcker på svenska, men väl fyra på finska om man inte vill eller kan läsa originalspråket.

För att kunna levaIntressant bok 2
Efter den dystra läsningen fortsatte jag med en lika dyster sannberättelse om författaren, då en 13-årig flicka, som våren 2007 påbörjade sin flykt från Nordkorea: För att kunna leva av Yeonmi Park.

Eftersom landet är mer eller mindre hermetiskt tillslutet stillar jag min nyfikenhet med böcker som beskriver förhållandena som invånarna tvingas leva under. Jag har tidigare skrivit om flykten från ett fångläger och hittade ytterligare en flykthistoria som nu är sparad i Min önskelista hos Adlibris: Nordkorea – Nio år på flykt från helvetet.

Jag är oändligt tacksam över att inte vara född i det landet! Frågan är hur länge till dikta­turen och de män­nisko­för­ned­ran­de förhållandena kan fortsätta?

5 tankar om “30.1 – Arbete, nöje och omvärld

 1. Har läst boken För att kunna leva, visst är det vidrigt att man kan förtrycka och så totalt vilseleda ett helt land. Såg för ett par veckor sedan en kvinnlig nyhetsuppläsare hurtigt och med emfas tala om att nu hade man lyckats med ett kärnvapenprov. Det blir så påtagligt då vi lever i en demokrati där det tack och lov är otänkbart med den här formen av propaganda.

  Gilla

  • Ja, det känns ofattbart att folket inte protesterar, men så länge man är hjärntvättad och inte får tillgång till fakta om omvärlden så tror man förstås på propagandan. 😦

   Gilla

 2. Flykten ”från ett fångläger” har jag läst och det är en bok jag inte glömmer. Nu har jag skrivit upp ”Nordkorea: nio år på flykt från helvetet”. Den ska jag absolut låna på bibblan när jag kommer dit. Nordkorea är ett fruktansvärt land, det har man hört, men jag förstod nog litet mer av vilket helvete det är efter att ha läst boken jag nämnde.

  Gilla

Kommentarer är stängda.