4.12 – Administration och ullfrotté


Jag har betalat tull, avslutat medlemskap och gillar ullfrotté. Mia är rastlös.

TullBetalat tull
För nån dag sen fick jag meddelande från posten om att jag måste betala tull innan försändelsen från Kippy’s Kreations kan lämnas ut. Så då gjorde jag det. 18 € blev momsen för varan. Att handla utanför EU har sina sidor.

Jag har ytterligare en leverans att vänta, också den från USA, men av nån anledning har jag inte fått nåt meddelande om den än men det kommer väl så småningom. Lyckligtvis går också tull­deklarationer att göra på nätet numera.

Avslutat medlemskap
Jag konstaterade härom dan att jag gott kunde minska ner antalet föreningsmedlemskap och sa upp två stycken. Dels i Finlandssvensk samling och dels i SEY.

FiSS’ medlemsavgift är för all del bara 5 €/år, men så får man heller ingen som helst information om verksamheten annat än i årsberättelsen. Kommunikationen med medlemmarna är under all kritik, den enda information vi får är kallelse till årsmötet.

SEY skickar sin medlemstidning varannan månad (tror jag?), men den är till 99 % på finska så den orkar jag bara bläddra igenom. Verksamheten är givetvis behjärtansvärd, men tillsammans med alla övriga medlems­avgifter blir det till slut övermäktigt.

UllfrottéUllfrotté
Ullfrotté hade jag nästan glömt tills exsvägerskans och ‑svågerns besök påminde mig. Exsvågern hade nämligen en härlig cerise tröja i ullfrotté.

Då jag flyttade till Östersund 1989 hette företaget Triconor men alla infödingar pratade fortfarande om Vinetta minns jag. Fabriken höll till i Östersunds industriområde och hade en liten butik i samma hus, men nu finns dom tydligen i Orrviken läser jag mig till på webb­sajten och tillverkar enbart strumpor och trosor.

Det har flutit mycket vatten under broarna sen dess. Numera hittar man ullfrottéprodukter under namnet Woolpower. Distributör i Finland är Berner noterar jag.

En finsk webbutik som har färgalternativ är Outnorth. I övriga jag hittade fanns det bara svart eller grått. Inga billiga plagg, men ack så sköna att ha på sig, fleece kan slänga sig i väggen. I all synnerhet efter att jag läste om plastpartiklarna som lossnar i tvätten och kommer ut i naturen. 😦

Mia är rastlös
Gårdagens sol ersattes av regn och hårda vindar igen idag. Det innebär att Mia inte vill vara ute, men hon vill heller inte vara inne. Alltså har hon gått ut och in säkert 100 gånger. Tur att hon inte vet att vi får ha det så hela helgen enligt prognosen.

Mia leker