6.11 – Smakfullt och missöden


Jag har hittat Häxvrål, missbrukat sprit, gjort en fakturamall, putsat mässing, sopat snö och ätit kyckling med fisksås. Mia har råkat illa ut, se separat inlägg.

HäxvrålHäxvrål
När jag var i butiken häromsistens fick jag syn på Häxvrål i godishyllan. Oj, vad länge sen jag åt sånt! Det var en nyhet stod det på påsen, men för mig var bara namnet nytt: ”Velhon vihellys” (Trollkarlens vissling). Här i landet har kvinnor inte riktigt samma rättigheter som i det västra grannlandet, inte ens när det gäller godis tydligen. 😐

Spritmissbruk
Igår kväll hade jag herrbesök ”på en drink”. I kakelugnen knastrade en brasa och min gäst valde att sätta sig närmast den.

Drinkvalet föll på päronkonjak som jag hade tänkt göra honom säll­skap med, men lyckades välta ut glaset över bordet när jag skulle lägga ut glas­under­läg­gen. Det kallar jag allvarligt sprit­missbruk! Usch, så klantigt. Och kladdigt!

Till råga på allt var nivån i karaffen ganska låg, så det kändes himla onödigt att skölja bordet med den dyrbara vätskan. Men det räckte faktiskt till två glas med påfyllning, så värdinnan slapp skämmas annat för sin tafatthet.

På tal om spritmissbruk: Rönnbärssnapsen är bättre kall, men lika besk.

Fakturamall
En av mina onsdagselever är företagare och ville ha hjälp med att skriva ut flera fakturor samtidigt. Först trodde jag hon hade ett särskilt faktureringsprogram, men det visade sig att verktyget är Excel så jag kände mig på hemmaplan.

När hon visade hur hon använder programmet insåg jag att hon behöver en fakturamall med färdiga formler och visade henne snabbt hur hon kan gå till väga utan att använda räknedosan. ”Oj” utbrast hon, ”det där måste du lära mig”.

LjusstakeFör att veta vad som behövs fick hon mejla en gammal faktura till mig och idag har jag fixat en mall. Jag tog mig också friheten att delvis formatera om fakturan för att göra den mer lättläst, återstår att se vad hon tycker om det tilltaget när vi träffas nästa vecka?

Putsat mässing
Som bekant(?) möblerar jag aldrig om. Jag flyttar bara på smågrejer och prydnadssaker så ingen annan än jag ser nån skillnad. 🙂 Efter dagens omflyttningar behövde mammas ryska ljusstakar få en annan plats.

På bordet i ”matsalen” (ena halvan av vardagsrummet) skulle dom stå fint tyckte jag. Men oj vad länge sen dom blev putsade konstaterade jag. Efter att ha försäkrat mig om att dom är gjorda i mässing eller åtminstone har ett mässingsöverdrag, plockade jag fram putsmedel och ‑trasor. Nu blev dom jättefina tycker jag och gör sig fint på spetsduken.

Första snönSopat snö
På förmiddagen sjönk temperaturen till -0,4 och vinterns första snö gjorde marken vit. Eftersom jag inte har orkat få på kapellet på Silverpilen fick jag sopa snö. Vid det laget hade nederbörden redan börjat övergå i regn men jag såg framför mig att om snölagret fryser på i natt blir det svårare att putsa bort.

Kyckling med fisksås
Det är förunderligt vad bra minne jag har ibland! Jag var helt säker på att jag hade en liten burk av Bjarnes fisksås i frysen och lyckades faktiskt hitta den också. Till gårdagens stekta fisk passade den ju bra, men den var minst lika god till dagens ugnsstekta kycklingbröst.

Bjarne finns inte längre, men den såsen gjorde honom odödlig. Det är den godaste sås jag nånsin smakat! Nåt recept fick jag inte, men jag förstod att det var en lång och omständlig procedur att laga till den så den lär jag förmodligen aldrig mer får smaka.