Sista julstöket


Inte en tomte så långt ögat kan nå, men väl julsill, dadelkaka och jultårtor à la Uddmor. ”Korv­mo­dellen” blev jag inspirerad till vid måndagens besök hos en god vän som bjöd på såna. Fast hennes var onekligen mycket snyggare!

Och så var det fisken. I måndags tog vi fram två hela foreller och en forellfilé ur frysen i Tallmo för att tina och salta på Udden. Frågan var bara var dom kunde läggas att tina?

Diskbänken var utesluten, då hade Mia garanterat smörjt kråset. Ute i verandan gick inte heller, temperaturen låg på närmare -10. När vi hade lagt oss på kvällen undrade Husse var jag hade lagt fiskarna.

– Det kan du aldrig gissa kontrade jag med.
– Dom är väl inte under sängen frågade han med glimten i ögat.
– Nå nej! Sen gissade han rätt.
– I tvättmaskinen?
– Just det!

Nöden har ingen lag som bekant. Där fick dom plats och låg utom räckhåll för Mia.

Nu är filén gravad och får hålla till i kylskåpet tills den ska avnjutas. I dag saltade vi den ena fisken som Husse ska röka på julafton och fisk nr 2 saltas i morgon och röks på juldagen. Här gillar vi fisk!

I morgon ska jag fixa kålrotslådan som jag vill ha den. Den färdigköpta är tyvärr på tok för söt tycker jag, så jag föredrar egen tillverkning. Eftersom det finns färdig puré är det enkelt. Utan kålrotslåda kan man ju inte vara! Däremot avstår jag gärna från både potatis‑ och morotslåda.

I år blir vi 16 personer till julmiddagen i Tallmo. Husses dotter och kusin brukar basa i köket, så min insats begränsar sig till att hjälpa med det jag kan. Dvs duka och äta huvudsakligen. I synnerhet det senare är jag bra på! 😀

Med tanke på de senaste restriktionerna verkar det säkrast att avstå från julkyrkan. Jag är för övrigt ingen anhängare av den, har aldrig varit. Men det kanske beror på att vi inte hade den seden när jag växte upp. På den tiden var det förresten bara julkyrka i ottan på julmorgonen.

Som avslutning vill jag tillönska alla mina bloggläsare och ‑kolleger en riktigt God Jul. Var rädda om er och må så gott ni kan!

 

6 tankar om “Sista julstöket

Kommentarer är stängda.