Julklappar och julstök


Om man så vill kan man ju anse att den nya spishällen var en julklapp. I dag fick Udden två till.

För mer än fem år sen fick jag en idé. För att sprida spisvärmen i köket skulle en takfläkt vara perfekt. Jag letade på nätet efter en lämplig, men hittade ingen, alternativt tog tålamodet slut.

För ett tag sen tog jag upp idén med Husse, som tyckte den kunde vara fiffig. Han lyckades hitta en fläkt som var perfekt tyckte vi, så vi slog till och fick leverans härom dagen.

I dag på förmiddagen satte han i gång med att sätta ihop delarna och efter vår kaffetid monterade han upp den i taket ovanför matbordet. Och voilà, den roterade så fint och lampan lyste som den skulle.

Vid middagen hade Husse svårt att hitta potatisen påstod han. Dels sitter lampan nu högre upp än tidi­gare, dels är den dämpad av en kupa så skenet är svagare än tidigare. Men eftersom jag ogillar stark belysning är jag nöjd och belåten. 😊

Nu har jag tänt upp i spisen för att se om fläkten gör avsedd verkan. Den har förresten ett vinter‑ och ett sommarläge så den kan göra nytta också om och när vi behöver svalka.

Den andra julklappen monterades också i dag. Redan i fjol var Uddens gamla ek belyst, men Husse tyckte att en starkare lampa behövdes. En sån köpte han senare, men den har jag tydligen förlagt, så han köpte en till nyligen och satte upp den i eftermiddags.

Så nu ”strålar” den ståtliga eken som det var tänkt.

Bortsett från eken är det är dåligt med jul­be­lys­ning på Udden i år. Än så länge syns inga andra advents­ljusstakar i våra fönster än den vi har i köket. Faktiskt överväger jag på fullaste allvar att strunta i dom i år. Julpysslet minskar för varje år.

Ett par jullöpare har jag för all del tagit fram och tallriksunderläggen på matbordet har julmotiv, men mycket mer än så misstänker jag att det inte blir. Julen är ju förbi på några dar.

Men en kålrotslåda ska det allt bli i år också. Och så är det ju tänkt att sno till en dadelkaka och några jultårtor. Det får bli nästa veckas program. Städa borde jag också förstås. Jag har ju fyra dagar på mig.

3 tankar om “Julklappar och julstök

 1. Vilken fiffig idé med takfläkten! Men jag måste säga att jag är rätt glosögd och ser väldigt dåligt när det är svag belysning, så jag kan hålla med Husse, kanske ska ni ha en liten punktbelysning någonstans nära skafferiet?
  Eken blev så fin i strålkastarljuset. Vår granne har en stor gammal pil på tomten som också står upplyst och glädjer både dem och oss grannar!
  Jag är ju anti-jul men börjar inse att jag måste vara som folk när det finns småbarn i familjen. Tack o lov firar vi inte jul hos mig så här behöver inte julstädas, bara springa runt med roborocken som hastigast…

  Gillad av 1 person

 2. Vilken bra idé med fläkten! Instämmer helt i det där med starkt ljus – ogillar också.
  Snyggt med den upplysta eken!
  Städa kan du göra efter jul!
  Ha en fin helg!

  Gilla

Kommentarer är stängda.