Dystert


Flora och fauna utarmas, vi förbrukar mer av jordens resurser än den klarar av att producera, miljö­förstöringen ökar, de ekologiska systemen rubbas, det dräller av plast i haven, jordens magnetfält försvagas och nordpolen förskjuts i snabb takt.

Som om det inte är nog lever vi i en pandemi som aldrig tycks ta slut och den globala uppvärmningen hotar oss med allt vad det innebär. Krig och konflikter avlöser varandra och som grädde på moset rapporterar Dagens PS den 29.12 att det är kris för världens demokrati. Uppräkningen kunde göras mycket längre.

Att tro att ett nytt år förbättrar sakernas tillstånd är en utopi. Så vad har vi då att se fram mot och glädjas åt undrar jag?

5 tankar om “Dystert

 1. Dystra tankar har vi gemensamt, alla vi som trodde att framtiden var en självklarhet. Men vi var inte mer än ”människor” som inte ifrågasatte – vad hade vi att ifrågasätta? Vi visste inte mer än det som fanns alldeles nära. Jag för min del levde så. Jag slapp krig och hunger och fick sova tryggt om nätterna utan att ha den blekaste aning om vad som rörde sig där ute.
  Vad våra unga idag blir informerade om känns som något alldeles ohyggligt. Begriper inte hur de ska kunna hinna ”rädda världen”, för det går rasande fort. Förstår deras ångest i upplysningens tidevarv.
  Du skrev redan 23.10.2015 AV UDDMOR
  Framtidsscenario?
  Vad vi nu kan göra är att använda vårt förnuft och erfarenhet för att stötta kommande generationer. Kram och upp med hakan och njut av den bonus vi ändå har blivit förärade. 🙂 ❤

  Gillad av 1 person

  • Ja, våra efterkommande har det minsann inte lätt! 😥
   Tack för din kram och tröstande ord. Så här dyster är jag inte så ofta (med tanke på det tidigare inlägget – hur kunde du komma i håg det?). Jag är innerligt tacksam för att jag har det så bra jag har det i min lilla värld. 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Precis då jag läser ditt inlägg pratar dom om att media alltid fokuserar på negativa nyheter och katastrofer på nyhetsmorgon. Så är det verkligen.
  Men det går inte att titta in i ett svart mörker, det gäller att hitta vägar framåt.
  En person (missade namnet var för nyvaken) som arbetar med dom här frågorna.
  Minskad barnadödlighet.
  Flera naturreservat.
  FN har godkänt det första vaccinet mot malaria, som skördar otroligt många liv.
  Nu börjar man städa världshaven efter 8 år som det tog att få fram metoden.
  Förnybar energi växer snabbare än någonsin.
  Allt är inte svart, det ljusnar liiite varje dag. Men jag saknar Hans Rosling med sin optimism.

  Gillad av 1 person

  • Tack för dina tröstande ord. 🙂 Visst finns det ljus i tunneln, men i bland är jag glad över att inte leva så länge till.

   Gilla

Kommentarer är stängda.