Kallt och varmt


På fredagen var jag ruskigt huslig som omväxling. Jag började med att frosta av frysen. En av fördelarna med -20° är att man kan ställa ut frysinnehållet i verandan under tiden utan att det bildas rimfrost på matvarorna.

Adventsljusstakarna plockades också bort som planerat och tvättmaskinen fick jobba. Värmen från torktumlaren fick ersätta en annars nödvändig brasa i köket i och med att dörren till badrummet stod på vid gavel.

I går var det som vanligt bastudag. Efter operationen avstår jag från bastu. Det är visserligen tillåtet, men det kräver att jag täcker det opererade bröstet med en våt handduk och det ids jag inte göra. Jag är ju befriad från ”bastugenen” oavsett. 😀

I dag beslöt vi ta en byrunda. Första och enda den här veckan. Temperaturen låg på -10° när vi skulle i väg, men jag klädde mig för -30°. Jag hatar att frysa!

Under täckbyxorna tyckte jag det kunde vara lämpligt med mina långkalsonger i bomull. Åldern har tagit ut sin rätt på gummibandet i midjan, så det gällde att hitta en annan lösning för att få dom att hållas uppe.

”Du borde ha hängslen”, föreslog Husse. Ha! Såna äger jag faktiskt. Än så länge oanvända, men nu var det läge. Husse hjälpte mig att sätta fast dom och justera till lämplig längd. Perfekt!

Upptill linne och varm tröja, skinnmössa nerdragen över öronen och silkesvantar under mina får­skinns­tum­handskar. Silkesvantarna dämpar kylan när jag fotograferar, för det ville jag göra i dag trots kylan.

På fötterna yllesockor och varmfodrade kängor. Jag var nästan svettig när jag var färdigklädd, men kläd­valet var utmärkt. Jag frös inte ens fast jag stod och fotograferade.

När vi kom hem frågade jag Husse om han ville ha nåt varmt att dricka. ”Ja tack, vad har du att bjuda på?”, frågade han. ”Te eller kakao”, svarade jag. Vi enades om kakao.

Minnesgoda läsare kanske kommer ihåg ”årgångskakaon” vi drack den 29.12. Eftersom den var slut, övergick vi till en nyare årgång. 18.3.2006 stod det på den. 😀

Jag vispade i kakaopulver i lagom mängd tyckte jag, men smaken var ändå fadd. Husse tyckte den smakade OK, men det berodde antagligen på att han hade ”spetsat” den med en hel del socker. Resten av förpackningen åkte ner i sophinken. Nästa gång vi åker till butiken får det bli en ny för­pack­ning.

Värsta kylan har släppt och i morgon utlovas 0-gradigt innan det är dags för nya köldknäppar.

6 tankar om “Kallt och varmt

 1. Jösses så påbyltad du är! Jag har samma kläder som i höstas, fingervantar i fickan om det skulle behövas, gympaskor på fötterna, det som jag tycker är pyton är när det blåser så det gör ont öronen flera timmar efteråt, men kom på att om jag tar på mig hörlurarna och lyssnar på en bok så är jag av med det problemet, mössa nej…

  Gillad av 1 person

  • Jodu, här fryser vi inte i onödan. 😉 Gympaskor i -10 grader och 20 cm snö funkar inge’ vidare. Vad är det för fel på mössa? Faktiskt föredrar jag också öronlappar, men nu var det läge för skinnmössan tyckte jag. 🙂

   Gillad av 1 person

   • Råkar bo på ett ställe där det väldigt sällan snöar och temperaturen sällan överstiger 0-5 minus.
    Sen sover jag året runt med öppet fönster, vilket har blivit ett måste.
    Mössa som kliar, det är inte skönt, har nog inte haft nån sedan skoltiden.

    Gillad av 1 person

 2. Trevlig följetong om kakaon 😀 Jag har något liknande hemma. Jag bylsar på mig en massa kläder jag också när jag ska ut med hunden. Ombyte fyra gånger om dagen. Svettigt. 😉
  🙂

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.