Hett och kallt


Jag har tidigare skrivit om Uddens luftvärmepump som slutade fungera 2016 och som vaknade till liv igen 2019 (se inlägg 17.10.2019). Än så länge har killen som lovade ta sig en titt inte dykt upp. ☹

Mot all förmodan har pumpen snällt värmt hela vintern även om den var högljudd. Men den 7.6 la den av på nytt, inte helt oväntat. Med tanke på att det var sommar och att vi har gott om ved blev vi inte alls för­tvivlade.

Den senaste veckan har temperaturen dagligen närmat sig 30 graders strecket – senast i går hade vi 29 grader i skuggan. Eftersom min smärtgräns går vid 25, har jag pustat, svettats litervis och ojat mig en del. Ända till i förrgår. Då fick jag en ingivelse.

Jag slog på luftvärmepumpen och ställde in den på kylning. Ha! Funkade hur fint som helst. Inget ylande hördes ens. På nolltid sänktes inomhustemperaturen med nästan 10 grader i vardags­rum­met.

Jag ställde först in temperaturen på 20°, men det kändes på tok för kallt så jag höjde två snäpp. Kylan nådde inte riktigt in i köket, men om man låg på golvet eller satt i fläktriktningen kände man ljuvligt svala luftströmmar. 😀

På kvällen när vi satt framför teven tyckte jag det började kännas obehagligt varmt igen. Hade pumpen lagt av? Jag tog en titt på fjärrkontrollen och upptäckte till min för­vå­ning att pumpen var av­stängd! ”Har du stängt av luftvärmepumpen?”, frågade jag Husse. ”Ja, jag tyckte det var kallt här inne”, fick jag till svar. Just så.

Till saken hör att vi har lite olika preferenser när det gäller temperatur. Husse gillar värme och jag gillar svalka/kyla. Fast det gäller inte i sovrummet… Där ska det vara svalt, gärna 18°, tycker Husse medan jag föredrar lagom värme, dvs ca 20°.

För det mesta lyckas vi kompromissa – Husse tycker det är varmt och jag huttrar vintertid innan jag fått upp värmen under täcket. Ganska ofta värmer Husse min säng innan jag kryper ner. Sen går det bra att somna och sova.

Jag vet att det finns konstiga människor som sover med öppet fönster året runt, men det är definitivt inget för mig! Att ligga och frysa under täcket eller vakna av att jag fryser är bland det värsta jag vet!!

Från och med i dag är hettan dock ett minne blott. Dagen har varit mulen och efter åskvädret med stört­regn i efter­middags är det ingen risk för att svettas.

Och äntligen får växtligheten njuta av fukt igen. Vid det här laget hade många växter nästan dukat under av hettan och torkan.

7 tankar om “Hett och kallt

 1. Det är ju för löjligt hur lycklig man känner sig när man upptäcker att man inte är ensam om att inte klara hetta eller ens gilla det. Jag får inte ett jädrans något gjort när det är så där hett och så känner jag mig sjuk hela tiden.
  AC:n har jobbat på, den flyttbara som får åka fram och tillbaka med oss från landet och till stan. Igår äntligen ringde maken vår elkille som vi litar på och undrade vem han ville tipsa om, självklart var han på semester nu luftvärmepumpkillen. Så vi får vänta till den 20 juli, då kommer han till oss, längtar dit.
  Vi vill båda ha det svalt hemma, jag mer än maken, men det är min kropp som är fläng.
  🦋🤍🦋

  Gillad av 1 person

 2. Tillhör det konstiga släktet som sover med öppet fönster året runt, lite kallt då man kryper ner i sängen men efter 5 min är det varmt, sover dessutom i ”Evakostym” kan inte tänka mig att ha något nattlinne som korvar sej eller varm pyjamas. Men äger en om jag övernattar hos andra, då får man va lite anständig.

  Gilla

 3. Funderar på att skaffa oss en sådan där luftvärmepump. Det lär komma fler värmeböljor och framför allt nätterna blir näst intill outhärdliga. Men det gäller att pumpen fungerar förstås!

  Gillad av 1 person

 4. Här är det tvärtom JR är en riktig fryslort och jag rena rama bränslekällan. Jobbigt i sovrummet då jag vill ha svalt. Nu har vi ju +34 ute så R2D2 får köra för fullt. JR får ha hundarna hos sig och de är varma. 🙂

  Gilla

Kommentarer är stängda.