17.10 – Nästan som hos doktorn


I januari 2009 köpte jag en luftvärmepump av en lokal leverantör. Under årens lopp har han gjort ett par besök för smärre åtgärder, bland annat bytt en säkring som gick på grund av åska och nerisning av ute-enheten. Men i övrigt har den fungerat utmärkt.

Ända fram till hösten 2016. Då slutade den leverera värme efter att ha låtit illa ett tag. Enligt dom jag pratade med kunde det vara lagret som var på väg att lägga av, så jag beställde ett nytt hos företaget jag köpte den av. Det fick jag aldrig.

Eftersom jag inte fick tag i leverantören jag köpte pumpen av, vände jag mig till en annan här på ön. Han gjorde en felsökning och kom fram till att drivgasen hade läckt ut.

Med tanke på alla rör som kunde tänkas läcka var det inte kostnadseffektivt att felsöka vidare ansåg han. Han rekom­men­de­rade mig att köpa en ny pump.

Som av en händelse hade företaget extrapris på en viss modell av luftvärmepumpar fram till jul. Jag tackade nej till erbjudandet och stängde i stället av pumpen helt. Vi övergick till ved­eld­ning, kom­pletterad med elvärme vid behov.

I tre år har pumpen alltså stått still. Men så fick vi nys om att sonen till en bekant också kunde det här med luftvärmepumpar. För att kunna beskriva felet startade vi pumpen. Och hör och häpna, den gick i gång och levererade också värme! Ett visst missljud fanns dock kvar.

Idag kom han på besök för att ställa diagnos på plats. En opartisk sådan eftersom han inte är kopplad till nåt företag som säljer luftvärmepumpar.

Han kollade trycket, dvs gasnivån, men hittade inget fel. Gasen läcker alltså inte ut. Kompressorn var också i skick konstaterade han, men kom fram till att det är nåt annat fel. Enligt hans uppfattning kunde det vara fel på nån av ventilerna och tyckte det var bäst att låta den gå tills den strejkar.

Vi blev ändå rekommenderade att vända oss till en expert. Jag hade svårt att hålla mig för skratt då jag hörde företagets och personens namn. Samma som jag köpte pumpen av. 😀

Av erfarenhet vet jag att det är så gott som omöjligt att nå honom per telefon, men gjorde ändå ett försök. Som väntat fick jag inget svar. Förmodligen ser han att det är jag som ringer och låter därför bli att svara. Fast jag vet inte varför? Jobbig kund kanske?

Då fick Husse en briljant idé. Vi kunde ju ringa från hans telefon i stället. Och då fick vi minsann svar. Han måste ha varit något förvånad över att höra min röst, men lyssnade tålmodigt då jag relaterade resultatet från dagens felsökning och vem som gjort den.

Det slutade med att han nog behövde ta sig en titt på pumpen. Det var bara det att han hade bråttom. Tidigast i nästnästa vecka kunde han komma. Återstår att se. Om han inte dyker upp får vi väl låna någons telefon och ringa upp.

Hela den här historien påminner om medicinska diagnoser. Läkare nr 1 gör en undersökning och ställer diagnos. Om jag går till läkare nr 2 ställer han en annan diagnos och läkare nr 3 ytterligare en annan i värsta fall.

Jag kan ändå inte begripa hur det kom sig att pumpen gick i gång eftersom den var död 2016? I sanning ett mirakel. 🙂

2 tankar om “17.10 – Nästan som hos doktorn

  1. Den kanske behövde vila några år……! Men vad är det för en skitstövel som inte svarar om ni ringer?
    Hoppas ni får ordning på den nu innan kylan kommer.
    Kram

    Gilla

Kommentarer är stängda.