Att leva mitt i naturen


Mitt natur­­‑ och människointresse har alltid varit stort. Fast med åren har människointresset svalnat betydligt har jag upptäckt. ”Det är med vänner som med skor – de gamla är bekvämast” har någon före mig insett. Jag instämmer helhjärtat.

StrandenFöljden är att naturintresset tar över mer och mer. Och då är det en klar fördel att leva och bo mitt i naturen, även om det innebär nästan längst bort i byn. Udden omges av vatten och ”lummig grönska” om jag uttrycker det lite poetiskt.

Mindre poetisk blir jag då det är pollensäsong, eller som nu, björkfröperiod. Tvi för björkfrön som lägger sig som en matta överallt, fastnar under fötterna och följer med in i huset. Än så länge har dom inte grott inomhus men det är väl bara en tidsfråga med tanke på min städfrekvens. 😀

Just nu har ormbunkarna dessutom börjat skicka ut sina sporer, så allting på trappan är täckt av ett snusbrunt lager. Ja, och så är det förstås min omåttliga popularitet hos bitande och blodsugande insekter, mårdhundar som tränger sig på och fläskängrar i skafferiet… Listan kan göras ganska lång.

Och allt det här borde jag känna till och vara van vid eftersom jag är uppvuxen här, men det har jag givetvis glömt för länge sen eller aldrig noterat. Som barn märkte jag inga avigsidor, jag bara var.

Listan över glädjeämnen och positiva naturupplevelser överträffar ändå allt jag nyss beklagat mig över. Att följa med när vårblommorna slår ut, se flyttfåglar och fjärilar dyka upp, uppleva den första skira grönskan och känna solen börja värma är värt alla små olägenheter.

Ända fram till nu blir det bara bättre och bättre, men snart blir kvällarna mörka och naturen börjar förbereda sig för sin årliga vila. Årstidernas växling är utan tvivel en del av tjusningen med att bo mitt i naturen.

Våren och sommaren är mina favoritårstider just för att naturen är som finast då, men vackra höst­dagar har också sin charm, liksom vinterdagar med snökristaller som glittrar i sol.

KrabbspindelNästan varje dag lär jag mig nåt nytt. Ofta är det en insekt eller en blomma som fångar mitt intresse och som jag inte vetat namnet på tidigare.

Igår såg jag t ex en krabbspindel i för­svars­ställ­ning eller möjligen i attackläge, idag har jag njutit av att se flera olika arters sländor flyga omkring i jakt på byte och haft nöjet att stoppa ner näsan i en väldoftande flox.

Ingen dag är den andra lik. I naturen finns det alltid nya saker att upptäcka, förundras över och gläd­jas åt. 🙂