21.12 – Musstek och andra trevligheter


Jag har stekt en skogsmus, svarat på frågor, blivit glatt överraskad och bjuden på eftermiddags­kaffe.

Skogsmus 4Stekt en skogsmus
I lördags kväll hade Mia fått tag i en skogsmus som hon prydligt lämnade utanför köksdörren. När jag släppte ut henne igen efter en stund, snusade hon bara förstrött på den innan hon trippade i väg mot sin utgång.

Då hon kom in tillbaka brydde hon sig inte heller om den. I vanliga fall äter hon förr eller senare upp sina byten, så varför den här musen inte dög vet jag inte? Som tur hade jag eld i spisen så liket blev stekt på glödande kol.

Svarat på frågor
För några dar sen läste jag om Svenska litteratursällskapets (SLS) frågelista ”Tur (och retur?)” i ÅU. Frågelistan är ett samarbete mellan SLS, Åbo Akademi, Centret för Svenskfinland vid Migrationsinstitutet och Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige (FRIS). Att det finns ett riksförbund för finlandssvenskar i Sverige har jag aldrig hört talas om. Än mindre att det har funnits ända sen 1969. Alltid lär man sig nåt nytt. På deras webbsida kan man läsa mer.

Målet med frågebatteriet är att samla in människors berättelser, oavsett när eller vart de har flyttat – också av dem som flyttat tillbaka. I förmiddags beslöt jag bidra med mina svar på frågorna. Det tog en god stund. Flera frågor bestod av många delfrågor (som du ser om du klickar på länken).

Glatt överraskad
Just när jag hade börjat borsta tänderna knackade det på dörren. Jag ropade ”kom in”, men eftersom det dröjde eller mitt otydliga svar kanske inte hördes, gick jag till dörren, fortfarande med tandborsten i munnen och upprepade uppmaningen.

JulstjärnaIn steg en av mina favoritkunder med ett blom­paket i handen och sa god morgon när han såg min klädsel. Som vanligt var jag klädd i nattlinne och morgonrock trots att klockan närmade sig ett. Jag bad honom sitta ner medan jag avslutade tandborstningen, men han sa nåt jag inte uppfattade, så jag tolkade det som att han inte hade tid att stanna.

Jag avslutade snabbt rengöringen och fick överta blompaketet med önskan om en god jul. Som tack fick han en varm kram och önskan om det samma.

Det brukar ju faktiskt vara leverantörerna som överlämnar julblommor och inte tvärtom. Mina kunder har fått nöja sig med ett digitalt julkort. Därför blev jag extra glad över visad uppskattning. 🙂

Mia väntar 2Bjuden på eftermiddagskaffe
Igår bjöd fru grannen in mig till eftermiddagskaffe idag kl 15, dvs ordinarie kaffetid i vår by. En halv timme innan jag skulle gå tittade händige släktingen in. Också det en glad över­rask­ning, vi har inte setts sen i fjol tror jag. Dess värre blev han snuvad på kaffet.

Efter den blixtvisiten knallade Mia och jag över till grannen. Mia stannade kvar ute medan vi pratade och drack kaffe/te med dopp. Eftersom jag inte hade tagit med mig ficklampa inskränkte sig vistelsen till en dryg timme så Mia behövde inte vänta särskilt länge.

En hel dag fylld av trevligheter är man ju inte bortskämd med. Stort tack till alla som bidrog! 🙂