22.10 – Komplicerat, mer eller mindre


UPSen har lagt av, jag har undervisat, skickar brev till Banjul och förfasar mig.

UPSUPSen har lagt av
I morse hände det igen – elförsörjningen fick hicka och datorn dog. Och nu fattade jag äntligen att UPSen (= Uninterrupted Power Supply) har lagt av. Bara för att försäkra mig drog jag ur kontakten. I normala fall ska strömmen räcka i fem minuter, nu räckte den bara i ca en sekund.

Jag började genast undersöka prisbilden för en ny, men kom snart på att det kanske går att byta batteriet? Jag ringde genast Zas Data och fick positivt besked. Batterierna är i regel standard för alla modeller av UPSer så då hoppas jag kunna byta det i morgon.

Undervisat
En timme efter att skyddslingens syster hade fått sina bilder skannade kom min kund. Idag skulle vi ta i tu med kolumner i Word, vilket givetvis krävde tab-stoppar.

Jag har märkt att inte ens erfarna an­vändare har nån vidare koll på det, trots att det går att göra mycket enkelt. Fast då måste man ju veta hur man gör. 😉

Då vi var klara med det han ville ha gjort, fick han kaffe och så pratade vi växtlighet och skogsskötsel en liten stund innan han gav sig av. En synnerligen lättsam arbetsdag!

SniderierBrev till Banjul
Vid September Open-tillfället i Dalsbruk lät jag mig lockas av en mullig och gullig flod­häst i snidat trä. Försäljaren berättade att han härstammade från Gambia, men bodde i Åbo. Jag frågade om jag fick ta en bild på honom och de vackra sniderierna han sålde och lovade skicka bilden till honom om den blev lyckad.

Jag fick hans adress till Gambia, eftersom han skulle åka hem och hälsa på ungefär den här tiden så idag skrev jag ut bilden och postar den i morgon. Det är nog första gången jag skickar brev till Banjul tror jag bestämt.

Förfasar mig I
Vi har nyss passerat mitten på oktober men redan nu dräller det av kataloger och broschyrer med allt för julen. Usch, vad trött jag blir.

Jag förstår för all del att beställningarna tar tid att hantera men det borde väl ändå räcka med att skicka ut information om julsortimentet i början eller mitten av november? Innan det har hunnit bli jul står den redan en upp till halsen känns det som.

Förfasar mig II
Medan jag stod vid diskbänken och tuggade i mig finskt griskött, Ginströms potatis, Laaksonens morötter och grannens gurka slog det mig att jag ju faktiskt inte vet hur den finska grisen har det före slakten?

GrisuppfödningHärom kvällen såg jag en dokumentär om miljögifter som finns lagrade i vår kropp eller som vi får i oss via det vi äter. I inslaget nämndes t ex fisk som innehöll PCB. Det varnas också för allsköns växt­gifter på frukt och grönsaker, i synnerhet alla produkter som är importerade.

Redan för 20 år sen bojkottade jag (billigt) danskt griskött efter ha sett hur grisarna behandlas där, höns­upp­föd­nin­gen ger mig kalla kårar och fisken innehåller alltså miljögifter förutom kvicksilver.

Industriellt framställd färdigmat är orsak till ett flertal sjukdomar påstås det, nötkött belastar miljön och är skadligt för hälsan det också enligt en del undersökningar. Varningarna duggar allt tätare för varje år upplever jag, allergier och överkänslighet ökar stadigt.

Hur i all världen har det kunnat bli så illa på så kort tid? 😦

2 tankar om “22.10 – Komplicerat, mer eller mindre

  1. För att hålla sig frisk och leva länge bör man inte äta alls numera? Knepigt värre.. 🙂

    Gilla

Kommentarer är stängda.