5.10 – Små och stora händelser


Jag har hanterat lammkött, halat vimpeln, fått ett diplomatiskt besked, undrar över en sak och har fått min önskan uppfylld.

LammköttHanterat lammkött
Igår bestämde jag mig för att ta till ”nöd­pro­vian­ten”. Jag tog fram en burk lammkött som har legat i skafferiet ett bra tag. När jag öppnade burken slog det mig att det är sällan jag öppnar konservburkar nuförtiden, mest för att jag sällan köper konserverad mat, det här var ett undantag.

Jag förutsatte att burkinnehållet skulle värmas, men när jag lirkade ner det i en kastrull insåg jag att det säkert inte var tänkt så. Min illusion om en mustig lammgryta krossades. Fast det stod ju faktiskt lammkött på burken och inte lammgryta!

För säkerhets skull smakade jag på en bit och kom fram till att den hop­pressade köttklumpen skulle skivas och ätas kall. Så bra, då blev det mindre disk.

Jag kan inte påstå att det var nån delikatess precis, men med svägerskans egenodlade potatis och kokt broccoli till gick det ner utan problem. Nästa gång lär det nog bli nån annan sorts nödproviant. Tillåter mig citera Gunilla Dahlgren: ”Det sägs att män gillar lammkött. Själv älskar jag vilt.

Halat vimpeln
Vid höstdagjämningen hade jag tänkt ta ner vimpeln för säsongen för att undvika onödigt slitage. I år inföll höstdagjämningen ovan­ligt sent… Först igår kom jag på att jag skulle hala den.

KIT-logoDiplomatiskt besked
I morse fick jag ett diplomatiskt formulerat besked från en herre på Kimito Telefon: ”Det har varit störningar under söndagen med mail-trafiken.

Störningar?! Mejlservern var stendöd i nästan 12 timmar!! Vid lunchtid igår la den av och först kl 9.40 i morse fungerade den igen. För en ”mejloman” som jag betyder det svåra abstinensbesvär redan efter nån timme… Och klassiskt att felet uppstår just på en söndag då det inte finns bemanning. Tur att det finns alternativa mejllösningar att tillgå.

Undrar över en sak
Varför finns det inte gravad lax eller regnbågsforell att köpa annat än till jul i den här delen av värl­den? Länge trodde jag att ”gravsaltad” var samma sak, men si det är det ju inte!

Gravad laxPå många för­packningar lockar man med ordet gravad, men när man väl smakar så visar det sig vara saltad fisk. Då är frågan vad gravad egentligen betyder i Finland?

Uppfylld önskan
Liksom säkert många andra, har jag följt rekryteringsprocessen för en ny kom­mun­di­rek­tör med stort intresse och engagemang. I mitt tycke är ”svarta hästar” enbart av ondo även om de är fullt lagliga, förutsatt att de presenteras före kommunfullmäktigemötet.

Men det är förstås personen som är viktigast, inte processen. I eftermiddags var Mia och jag (nästan) som klistrade vid datorskärmen för att se och höra kom­mun­full­mäk­tige­mö­tet via webben. Både svenska Yle och KEXTV sände mötet live.

Mia tog det dock mer avslappnat. Hon låg i korgstolen och sov ända tills det var dags för det av­gö­rande valet. Det är förresten en himla tur att det inte krävs kvalificerad majoritet för då hade vi åkt på att betala för en ny rekryteringsomgång!

Jag fick min önskan uppfylld till slut. Damen som rekryteringsgruppen hade vaskat fram fick jobbet med en rösts majoritet. Hennes kvalifikationer var i mitt tycke klart bättre än den andra kandidatens. Jag citerar (igen): ”Rätt man på rätt plats är oftast en kvinna.” Förhoppningsvis uppfyller hon för­vänt­ningarna!

Anneli Pahta

En tanke på “5.10 – Små och stora händelser

  1. Så roligt, plötsligt kom du så nära. Har inte varit inne på din blogg förut. Och Kimito, nära min sommarö Högsåra. Där har jag inte varit sedan -05 tror jag.

    Gilla

Kommentarer är stängda.