24.7 – Ilsket och förvirrat


Jag har läst min insändare, lurat min omgivning och förvirrat min gamla morbror.

Läst min insändare
Idag hade ÅU publicerat min ilskna insändare. Hoppas bara att den/de som är skyldig/a också kan läsa den.

Insändare

Lurat min omgivning
Idag har jag konsulterat expertis och nödgas meddela att jag högst antagligen har lurat alla jag pratat med om det s k sjö-/abborrgräset som många kallar växten.

Så här svarade biologen på andra sidan sjön när jag undrade hur det kommer sig att det finns mot­sä­gelse­fulla uppgifter om hårslingans växtmiljö: ”Hårslinga (Myriophyllum alterniflorum) finns i både/och enl. litteraturen. Den skall ha ganska hårda bottnar. I Kråkvik finns åtminstone axslinga (M. spicatum) som skall ha näringsrikare vatten och ofta mjuka bottnar. Den blir längre och har rödaktigare stjälk.

Willow-mossaHärmed tar jag tillbaka allt jag sagt och kommer i fortsättningen att prata enbart om sjögräs, oavsett om det är slingor, nate, näckrosor eller nåt annat. Enda undantaget är Willow-mossa, för den växer i strandskvalpet och går inte att ta miste på. Hoppas jag. :-/

I min jakt på ovedersägliga fakta råkade jag få fram ett sökresultat som visade sig synnerligen in­tres­sant: VetaMix’ grundkurs i biologi för åk 7-9 där man lyssnar på två lärare som berättar om allt möjligt intressant i sjöväg. Tydligen har jag missat dom lektionerna kapitalt.

Jag lyssnade på Sjö 4, men det finns totalt sju avsnitt som varar en dryg kvart. Kan varmt rekommenderas om man har lika många kunskapsluckor som jag.

Bjarne o mammaFörvirrat min morbror
Mina närmaste släktingar består numera av min moster, min morbror och min kusin. Och idag fyller morbror Bjarne 90 år ska ni veta! Vi är rätt så seglivade i min släkt. (Själv planerar jag att leva tills jag fyller 3-siffrigt. :D)

För att han skulle få ett lite annorlunda födelsedagskort, skickade jag ett skannat foto på honom och mamma som är taget nån gång i slutet av 1930-talet tror jag. Visst är dom gulliga? 🙂 Det blev han jätteglad över sa han när han ringde och tackade.

Jag passade på att fråga om blommorna också hade kommit fram. ”Jasså var dom från dig?” undrade han. Det visade sig att han har en god vän som har postort Udden så han trodde dom var från honom eftersom jag bara hade skrivit ”… önskar vi på Udden.” Aldrig nånsin kunde jag tänka mig att det finns en ort som faktiskt heter så! Men nu har jag lärt mig det också och morbror vet vem blommorna kom ifrån.