3.2 – Ombyte förnöjer


Jag har tagit 190 steg, fått en stödperson, skänkt bort mammas dator, möblerat om och bytt till mammas telefon.

190 steg190 steg
ÅU fyller 190 år och firar det på olika sätt. Bland annat genom att be läsarna skicka in en bild som är tagen 190 steg från bostaden.

I förrgår beslöt jag delta och knallade i väg i sydostlig riktning, resultatet framgår av bilden intill. Hade jag gått åt motsatt håll hade jag kommit upp i skogen, så Mia och jag bor alltså mellan sjö och skog.

Stackars Mia, när hon såg att jag pulsade i väg ut på isen skulle hon givetvis hänga med. Jag hörde hennes jamande, så jag vände mig om och talade om att jag strax kommer tillbaka.

Mia följer matteNär det inte gick fort nog, fortsatte hon försöka ta sig fram i mina spår. Synen fick mig verkligen att känna mig älskad och uppskattad, men förmodligen var hon bara orolig över att bli övergiven. :-/

Stödperson
Igår tittade fru grannen in som hastigast. Jag blir stressad av människor som står i dörröppningen så jag övertalade henne att sitta ner och vila sina fötter. ”Gissa hur långt jag har gått?” sa hon med ett brett leende. ”Hemifrån och hit” gissade jag tack vare hennes min och hade rätt. Max 200 meter med andra ord. 😀

Hon hade läst mitt blogginlägg och erbjöd sig att vara stöd­person på lördag. Hon lovade också att jag skulle slippa köra bil, jag skulle bli hämtad sa hon. Jag försökte protestera, det är som sagt inte lång väg till herr och fru grannen, men hon insisterade så jag godtog förslaget. Tänk om alla hade lika omtänksamma och vänliga grannar som jag.

På tal om vänliga och go’a grannar: Grannen på udden mittemot ville bjuda på fiskmiddag igår men jag tackade nej eftersom jag hade lovat att Vik Husse skulle få mat. Jag bad förstås om att få ha inbjudan innestående. 🙂

Dator som gåva
I lördags gjorde jag i ordning mammas dator eftersom Vik Husse var intresserad av att överta den. Ju mer jag ”grottade” i den, desto fler nackdelar hittade jag.

Batteriet håller inte längre laddningen, om det har funnits en inbyggd mikrofon har den i så fall slutat fungera och webbkamera saknas. Dessutom har den för lite minne och är alldeles erbarmligt lång­sam. Windows Vista (Home Basic) var som bekant inget höjdaroperativ.

Jag talade om för VH när han kom igår vilka nackdelar den hade och konstaterade att den troligen är lika gammal som hans befintliga. Jag hittade ett häfte bland mammas tillhörigheter där det stod ”2006 My computer” så den har några år på nacken.

Jag sa att han gärna fick överta den om han ville ha den, den går ju att använda som reservdator i nödfall, men rekommenderade honom att köpa en ny(are) eftersom hans dator med Windows XP inte längre stöds av Microsoft efter den 8 april i år. Efter lite funderande tyckte han det var en bra idé och stoppade ner den i medhavd kasse.

Mammas byråOmmöbleringar
Innan fru grannen och VH kom igår drog jag på mig mina Power Grab och satte i gång. Det är dom bästa ”bärhandskar” jag nånsin ägt! Nu skulle mammas byrå få sin slutliga placering.

Jag tömde den gamla byrån och bar ut den först, för jag visste att den var mycket lättare än mammas. Sen tog jag ett stadigt grepp om mammas byrå och lyckades bära in den i sovrummet utan att ens behöva ställa ner den på vägen. Lätt som en plätt.

Fru grannen slog ihop händerna och kommenterade min lilla övning lite ironiskt med ”oj, vad braaaa du är som klarar dig utan hjälp”. Jag hade nämligen förvarnat om att jag kanske skulle behöva ett handtag. Men jag lever som jag blivit lärd: Man försöker själv först och sen ber man om hjälp om man inte lyckas. Det där är väldigt svårt att lära om. Dessutom gillar jag utmaningar. 🙂

Byrån blev jättefin på sin nya plats, men klockan elva igår kväll började jag ångra att jag hade flyttat ut den förra, så nya tag med Power Grab och in med den igen. Mia tittade intresserat på mina förehavanden.

Det innebar att mina två karmstolar som stod längs samma vägg inte längre fick plats. Den ena kunde jag placera, men inte den andra. Jag beslöt sova på saken och ta nya tag idag.

Idag fortsatte alltså ”flyttrumban”. Jag testade flera olika kombinationer innan jag hittade en som jag är nöjd med. Jag lyckades klämma in den ena överlopps stolen ungefär där den stod från början, annars hade jag ingen stans att slänga kläderna insåg jag.

En heminredare skulle kräkas över min möblering men det är ju jag och Mia som ska bo här. Den slutliga mö­bleringen tillgodoser både krav på förvaringsutrymmen och praktiskhet så jag är nöjd och belåten.

Mammas telefon
Idag sa jag upp mammas mobilabonnemang. Vid det här laget vet nog de flesta av hennes vänner och bekanta att hon inte längre är med oss.

BlombildOm jag minns rätt, köpte hon ny telefon 2011, så den är sprillans ny jämfört med min gamla från (december) 2006. Jag gillar för all del den gamla ”härveln” men batteriet håller inte laddningen längre än högst ett par dar och ett nytt batteri gjorde ingen större skillnad så jag bestämde mig för att ta arvgodset i besittning.

Fördelen är att nästan alla mina tillbehör går att fortsätta använda, jag behöver bara en ny datakabel eftersom kontakten (självklart :-() är annorlunda på den. Jag kan för all del utnyttja Bluetooth-över­föring och ‑säkerhetskopiering men det går mycket snabbare via kabel.

Bland fotona i mammas telefon hittade jag en blombukett som hon fotade den 7 oktober under sin första vistelse på Storkärrs sjukhus. Jag tror det är buketten som fru grannen ordnade – eller eventuellt den jag skickade till henne innan jag besökte henne den 11.10? Hur som helst var den tydligen uppskattad. 🙂

2 tankar om “3.2 – Ombyte förnöjer

  1. Efter att YLE skrivit att de som har Windows XP måste köpa ny dator efter April i år blev det uppror, så YLE var tvungna att skriva en ny artikel där de visade att det naturligtvis går utmärkt att byta ut Windows OS mot Linux (t ex Lubuntu).

    Gilla

Kommentarer är stängda.