5.2 – Hantering och administration


Jag har tömt frysväskan, lämnat datorsupport, fått flera kondoleanser, ägnat mig åt ”döds­falls­admini­stration” och är frustrerad på viss kundservice.

Frysväskan tömd
När jag tömde frysen i mammas lägenhet den 23.1 tog jag rätt på det mesta av innehållet och stop­pade ner det i en medhavd frysväska med frysklampar. Sen jag kom hem har den stått ute på trappan men på grund av fortsatt töväder igår insåg jag att jag måste tömma den om det skulle gå att an­vän­da nåt av innehållet. Problemet var att få plats i frysen, men det löste sig.

VitlökGlassen var det enda som hade tinat. Hur jag kunde vara så korkad att jag tog med mig den fattar jag inte, men jag tänkte nog inte just då, bara packade. Mia uppskattade dock mitt tilltag, hon åt så gärna en portion smält glass. 🙂

Datorsupport
Igår behövde vår ordförande i Daphnia datorsupport. Problemet var bildutskrifter och e-posten som inte fungerade som den skulle. Medan jag gick loss på hennes dator frågade hon om jag ville ha kaffe, vilket jag gärna tackade ja till, hon gör alltid starkt och gott kaffe.

Efter kaffe och samtal försåg hon mig med vitlök och lagerblad innan jag gav mig av. Hon hade fått det i present av en bekant som hade varit i Spanien så det var färska varor. Vitlöken använde vi som smörgåspålägg och konstaterade att var mycket mildare än den man köper i butiken.

Nu blir det alltså vit­löksorgie på Udden. Den renar förresten levern läste jag så sent som idag, förutom alla andra positiva effekter. Googla på ”effekter av vitlök” om du vill veta mer.

BlommorKondoleanser
Det är många som vill visa sitt deltagande efter mammas död. Senast idag fick jag en vacker bukett och i postlådan låg flera kuvert som innehöll kondoleanser. Ett stort och varmt tack till alla!

Dödsfallsadministration
Alla som har upplevt en anhörigs dödsfall vet vilket arbete det är att avsluta konton och kund­för­hållanden. Idag har jag ringt tiotals samtal och lyssnat på mer musik än på länge medan jag köat till kundtjänsten.

Frustrerande
För det mesta har det gått rätt smidigt att lämna och få information, men när det gäller banker och organisationer i Sverige kan jag undra om personalen i kundservicen verkligen har rätt kompetens för jobbet?

Jag ställde frågan till Swedbank både via mejl och via meddelandeservicen i deras internetbank: Vilken information behöver ni för att registrera dödsfallet? Jag hade lämnat mammas svenska personnummer och talat om att hon var finsk medborgare och bosatt i Finland. (Namnen på personerna i kundtjänsten är raderade.)

Swedbank-logoSom svar fick jag följande ”goddag yxskaft”-meddelanden:
1) ”… ett intyg från skattemyndigheten. Dödsfall registreras automatiskt eftersom vi uppdateras efter skattemyndigheten den 30:e varje mån…
2) Hej!
I Sverige får vi information från skatteverket om att en kund är avliden inom några veckor efter att de registrerat dödsfallet. Om din mor var kund i Swedbank i Finland behöver du kontakta dem för att få bästa svar på hur det fungerar där. Deras hemsida är http://www.swedbank.fi och där finns infomation om hur man kan kontakta dem.

Med vänlig hälsning

Swedbank AB (publ)

On 2014-02-05 13:36, skickade jag en följdfråga eftersom personalen tydligen inte begrep att det handlade om grannlandet:

Och hur får skatteverket i Sverige sin information om en finsk medborgare bosatt i Finland?

Svar:
Hej!
Du behöver kontakta Skatteverket för göra en anmälan om dödsfallet. Du når Skatteverket på 0771-567 567, ringer du från utlandet är numret + 46 8 564 851 60

Med vänlig hälsning

Swedbank AB (publ)

Men hallå! Kunde dom inte ha talat om det från början?! I mitt meddelande skrev jag ju klart och tydligt att hon var finsk medborgare och bosatt i Finland! Däremot talade jag inte om att hon var kund hos Swedbank i Sverige. Det trodde jag helt felaktigt att dom skulle begripa i och med att jag vände mig till just den svenska banken. 😦

Hos PPM (pensionsutbetalare) gick ärendet att lösa per telefon, men Emelie på SPP behövde – när hon äntligen fattat att det gällde en person i Finland – få ett ”dödsfallsintyg”. Jag frågade vad hon menade med begreppet, menade hon en dödsattest eller ett personbevis?

Det kunde hon inte svara på, utan upprepade bara samma ord. På min följdfråga trodde hon att man borde kunna få det från det finska skatteverket.

Nej, det kan man inte alls fick jag besked om när jag försökte. Finska skatteverket visste inte över­huvud­taget vad ett dödsfallsintyg är, men antog att det i så fall gällde personbeviset man kan få från magistraten. Just så.

Egentligen är väl den här administrationen nåt som boupptecknaren ska göra, men för att jag ska kunna lära mig nåt nytt behöver jag göra det själv. Inte för att jag vet vad jag ska med den kun­skapen till, men jag kanske kan hjälpa nån annan i samma situation?

Om inte annat blir det aktuellt för den som ska administrera mitt dödsfall.

2 tankar om “5.2 – Hantering och administration

  1. I Sverige är det ju skattemyndigheten som sköter folkbokföringen, därav endel av missförstånden. Sverige har ingen separat magistrat

    Gilla

    • Det kanske kostnadsmässigt vore skäl att spara in en myndighet här också? Begreppsförvirringen var ju också en del av problemet – dödsfallsintyg existerar alltså inte i Finland.

      Gilla

Kommentarer inaktiverade.