28.1 – Arrangemang


Jag har hämtat mammas tillhörigheter, ordnat begravningsdetaljer, gjort dödsannons och fått dubbeltömning.

Mammas tillhörigheter
Jag gruvade mig igår för att åka till bäddavdelningen och hämta mammas tillhörigheter, men det gick bra, dom var redan nerpackade i en plastkasse. Allt som avdelningen kunde använda bad jag dom behålla, inklusive miniorkidén som jag hade köpt till mamma.

Personalen fick också en blombukett som tack för att dom gjort mammas vistelse så behaglig som möjligt. Jag skojade med dom innan jag gick och sa att dom får ta hand om mig också så små­ningom. Dom skrattade lyckligtvis, det hade ju varit hemskt om dom sagt att dom absolut inte vill ha mig dit. 😀

UrnaBegravningsdetaljer
I anslutning till ”hämtningsturen” hade jag bokat möte med vår begravningsentreprenör. Det finns en i Kimito också, men Begravningstjänst Gratia har tidigare skött fostermors begravning och jag har haft kontakt med företaget tidigare angående dom gamla gravstenarna så det kändes naturligt att vända sig till samma ställe.

Damen jag har pratat med men inte träffat var precis så sympatisk som hon lät i telefonen. Hon hade också förmågan att lyssna, vilket jag uppskattade kolossalt. Mamma hade ju talat om vad hon ville ha i kist- och urnväg, så det gällde bara att hitta det hon ville ha och det gjorde vi.

Dödsannons
När jag kom hem satte jag mig ner och gjorde i ordning dödsannonsen. Mamma var ateist (påstod hon) och tyckte inte det var nödvändigt med ett kors i annonsen, men vi kom fram till att det fick duga om det inte fanns alternativ.

DödsannonsHos Gratia fick jag en strålande idé, jag skulle förstås ha en bild på mamma i annonsen! Det är vanligare i Sverige sa den sympatiska damen men förekommer också i Finland.

Sagt och gjort. Jag hittade en bild från påsken 2012 där mamma såg jättesöt ut så jag klippte bort övriga personer och gjorde bilden svartvit. Det blev ju himla fint tycker jag (ett par mellanlinjer saknas dock på den här bilden). Frågan är vad mamma skulle säga om det, men eftersom hon är till sin fördel kunde hon väl inte ha haft nåt emot det?

Efter att ha fått dag och tid för begravningen skickade jag annon­sen till Annonsbladet som skulle vidarebefordra den till Husis (Hufvudstadsbladet). Annonsbladet godkände den utan problem, men sent i eftermiddags ringde en jäktad dam och sa att Husis, eller rättare sagt KSF Media, vägrar publicera dödsannonser med bild på den avlidna.

”Vrångkukar” skulle dom kallas i Jämtland. 😦 Det var bara att acceptera en av deras symboler i stället (jag valde solnedgången) och göra ett nytt original, men jag bad kontakten på Annonsbladet hälsa dom från mej att det var första och sista gången jag är annonskund hos dom.

Till råga på allt står det på deras webbsida att privatkunder själva kan bestämma hur deras annonser ska se ut. Jo, pyttsan, det gäller inte dödsannonser åtminstone.

Det kan tyckas en aning kufiskt att ha med en katt i en döds­annons, men Mia var faktiskt mammas katt från början. Hon bad mig alltid krama henne när vi pratades vid så jag tyckte hon skulle få vara med bland dom sörjande.

Dubbeltömning!
På förmiddagen idag ringde lägenhetstömmaren och sa att han fått konkurrens. Det hade dykt upp en kille som hade order om att tömma lägenheten. ”Va?!” gastade jag och fattade ingenting.

När jag fick prata med killen i fråga och bett honom förklara vem som gett honom upp­dra­get, hänvisade han till samma namn som jag har haft kontakt med på Realia. Jag förklarade att jag bara hade beställt slutstädning och den hade jag dessutom avbokat.

Killen kunde bara konstatera att han fått order om att utföra jobbet så jag kunde inte gärna vara arg på honom, men bad honom hälsa sin chef att han skulle framföra till min kontaktperson att han hade fått det om bakfoten.

För mig är tömning (tyhjennys) och slutstädning (loppusiivous) två vitt skilda saker, men tydligen förstod kontakten inte min finska. Jag skrev genast ett mejl både till honom och hans vikarie (själv var han på kurs den här veckan) och förtydligade med stora bokstäver att jag aldrig nånsin har beställt nån tömning och senare avbokat beställningen på slutstädning.

Jag fick faktiskt svar ganska omgående där vikarien bad om ursäkt för att informationen inte gått fram. Förhoppningsvis behöver jag inte ha nåt ytterligare informationsutbyte i det här ärendet.

5 tankar om “28.1 – Arrangemang

 1. Ringde nu min lokaltidning och här går det bra att sätta med en bild av personen som dött. Hbl och deras idéer är åt skogen. Prenumerationen går snart ut så……………….

  Gilla

 2. Och jag som redan hann tänka att vilken underbar idé att ha en bild med i dödsannonsen….. och att den idén skulle jag komma ihåg…… Konstiga regler på HBL må jag säga. Jag tycker det är fint att Mia är med, det mest naturliga i världen då de är en del av ens familj.

  Gilla

  • Ja, jag tyckte också det. Tydligen har tidningarna olika policy – kolla vad din lokaltidning har för inställning. Tack för att du gillar att Mia är med, jag är säker på att mamma också gillar det. 🙂

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.