Ett undantag


Snårvindan har blommat ut för i år. I vanliga fall gillar jag inte vita blommor, men dom här är ett undantag. Kanske beroende på att dom omges av ett hav av grönska.

Växten är giftig att äta om man nu skulle komma på den idén och sprider sig i raketfart har jag läst. Lyckligtvis växer det avbildade exemplaret på en plats där växten kan sprida sig utan att inkräkta på trädgårds- eller odlingsväxter.

 

6 tankar om “Ett undantag

 1. Fick höra något intressant angående Snårvinda. Min systerdotter har fått in den i trädgården och sökte hur man skulle bli av med den. Då kunde hon läsa att förr i tiden – om någon grannsämja uppstod mellan odlare, kunde det bestraffas med döden – alltså, om någon medvetet förde över vindan för att ställa till det på grannens odlingar. På den tiden betydde odling livets uppehälle, inte som idag för blommande ögonfröjd.
  Vi har ju landskapslagar från 1300-talet, så förmodligen stod det där någonstans. 🙂

  Gilla

  • Jisses Amalia! Dom här plantorna växer lyckligtvis en bra bit från odlad mark, men det är väl bara en tidsfråga innan den tar sig dit … Å andra sidan används gifter i jordbruket numera så den överlever knappast.

   Gillad av 1 person

 2. Nä jag levde i Finland till 1980 ansågs vita blommor som begravningsblommor och har haft avog inställning. Men har nu börjat titta efter vit syrenhortensia som blommar sent på hösten.
  I Sverige är inte den vita blomfärgen förknippad till begravningar.

  Gilla

  • Helvita blommor associerar jag med begravning, därav mitt ogillande. Men det finns fler undantag än snårvindan – jag gillar också vitsippor, prästkragar, vita näckrosor osv. 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.