En mysig herre

I dag träffade vi en nyfiken och social yngling med fyra tassar och lång svans. Vi har träffat honom tidigare, men inte vetat vad han heter. Nu vet vi. Vi frågade hans matte som talade om att han heter Findus och är tre år gammal. 😊

Höstsol

Dragsfjärd i sept. (början av 1900-talet)

Höstsol

”Nu gulnar hösten, löven faller av, nu ligger alla fjärdar döda”, sjunger Z. Topelius i en av sina sånger. Har du sett naturens stora färgprakt dessa dagar? Har du sett hur det glimmar över skog och äng, då höstsolen lyst över allt det guld, gult, orange som naturen strör omkring sig i höstetid? – En fråga.

Varför prisar skalderna alltid våren? Visst är denna årstid med sin späda grönska ljuvlig, men våren har något av oss, längtan, aning över sig, då däremot hösten medför lugn, frid, arbetsro till naturen och människan. Det vilar helg över den, låt vara att regnet slår mot rutan. Brasan i kakelugnen och känslan av trygghet då säden blivit bärgad och höstarbetena blivit gjorda i tid, uppväger olusten av det fula vädret. Men så länge vi ha någon enstaka soldag, låt oss njuta och glädjas över den. Låt oss magasinera sol och granna höstfärger, så vi har något över för de kulna okt. dagarna, då naturen står grå och tyst omkring oss, då behöva vi plocka fram de gömda intrycken, minnas höstsolen som lekte över Dragsfjärdens vågor.

Ansv. utg. X. Söderström

Källa: Dragsfjärds ungdomsförening rf:s arkiv

Ett undantag

Snårvindan har blommat ut för i år. I vanliga fall gillar jag inte vita blommor, men dom här är ett undantag. Kanske beroende på att dom omges av ett hav av grönska.

Växten är giftig att äta om man nu skulle komma på den idén och sprider sig i raketfart har jag läst. Lyckligtvis växer det avbildade exemplaret på en plats där växten kan sprida sig utan att inkräkta på trädgårds- eller odlingsväxter.

 

Bättre tur

I dag lyckades ”framkallningen” bättre. Om jag har artbestämt korrekt, är det här larven av en lövskogsnunna. En sån där som knaprar på lövträd. På bilden nedan är den övre en hane, den undre en hona.

Att min ros tillhör lövträden verkar ju minst sagt underligt, så troligen är min artbestämning åt skogen. Nån som har ett bättre förslag?

Gömställen och kamouflage

Min krukros hade besökare i dag. Dels den här skinnbaggen, men också en hårig pyttelitenlarv som smaskade på ett blad. Tyvärr misslyckades ”framkallningen” av den bilden.

Mia sökte skugga på eftermiddagen och hittade ett bra ställe. Den lilla pippin som höll till i busken ovanför henne tyckte däremot inte alls att det var ett bra ställe. 😀

På kvällskvisten upptäckte jag en gräshoppa (eller en syrsa?) bland dom vissna blommorna i en ampelkruka. Ett utmärkt kamouflage. 🙂

Till min stora sorg har jag sett många döda insekter på tomten i sommar, främst blomflugor och humlor, men också en del mindre skalbaggar. Svårt att säga vad det beror på, möjligen hettan och torkan? Några insektsgifter används inte på Udden, så det kan inte vara orsaken.

 

 

Populärt

Tror jag aldrig har sett så många nässelfjärilar på Udden som i år! Just nu är det nästan trängsel på sedumblommorna, flera fjärilar sitter ibland på samma blomma. 😊