Jubileumstårta


I går var vi inbjudna till ett jubileumsfirande. Katten Rambo som bor längre bort i byn hade fångat sitt 100e byte meddelade hans husse och hade bakat en gräddtårta för att fira tilldragelsen.

Med tanke på att Rambo bara är nio månader gammal bådar det gott för framtiden. Fast mindre gott för sorkar och möss förstås.

Jag träffade Rambo första gången i maj då han hade fångat sitt 50e byte, men sen dess hade han alltså hunnit med ytterligare femtio. ”Och det är bara dom jag har sett”, påpekade husse.

När vi anlände på utsatt tid, kom Rambos husse ledande en cykel. Först begrep vi inte varför han ledde den, men det klarnade när han kom närmare. I korgen bak på cykeln låg jubilaren. ”Han måste ju också vara med och äta tårta”, påpekade husse.

Rambo tittade upp lite förstrött när vi hälsade på honom, men lät sig gärna smekas. Sen lyfte husse ner honom och bad honom följa med in. Och det gjorde han. Han kanske visste vad som väntade?

I köket var bordet dukat för fyra, men en av kopparna var nu inte avsedd för Rambo, utan husses syster som gjorde oss sällskap. Då tårtan kom fram skar husse upp en bit, så jag var tvungen att fråga om Rambo faktiskt äter tårta med sylt?

Så var det inte, husse skrapade av ett par klickar grädde och la på ett eget fat till storjägaren. Därefter satte husse sig vid bordet och bad Rambo hoppa upp i famn. Det behövde han inte göra två gånger. Rambo lydde bums och slickade genast i sig grädden.

Efter den proceduren var det vår tur att smörja kråset. Rambo föredrog att gå ut, men vi såg honom igen innan vi åkte, så vi fick möjlighet att säga hej då. En synnerligen social och kärvänlig kisse med en snäll husse. 💖