Oväntad syn, medicinbyte och växtblindhet


Oväntad syn
Härom dagen mötte vi väglagets ordförande med fru på byvägen. När vi hade önskat varandra god fort­sättning på det nya året utbrast ordföranden: ”Det var en oväntad syn! Tror jag aldrig har sett dig gående.”

Jag upplyste honom om att promenaderna tillhör ”mitt nya liv”, men sa inget om anledningen, annars hade det troligen blivit ett långt samtal. Vår ordförande är nämligen också geriatriker.

Det påminner mig om en liknande kommentar jag fick av vår ”vägmästare” då han mötte oss för något år sen: ”Va?!? GÅR du?” Då förstår ni vilken ”antihurtbulle” jag är. Har varit menar jag förstås. 😀

Medicinbyte
Läkemedlet jag blev ordinerad (Letrozol) i fem år framåt(!) har gjort mig galen. I stället för lindriga vallningar var tredje timme, fick jag bara sova en timme åt gången innan jag började svettas, så jag slutade ta det för några dar sen.

Vid ett uppföljningssamtal med en sköterska på strålningskliniken nämnde jag att jag slutat, så hon skulle be en läkare ringa upp. Det gjorde han i går och föreslog ett annat preparat: Tamoxifen.

En av fördelarna med det är att det inte påverkar bentätheten, men givetvis har det också diverse biverkningar, bland annat blodvallningar. Återstår att se om de är lika frekventa.

Växtblindhet
Ett av årets nyord är växtblindhet. I ÅU-artikeln som länken går till, står det bland annat: ”När vi rör oss utomhus hinner vi sällan böja oss ner och beundra mossornas blad­former. Känns symtomen bekanta?”.

Den frågan besvarar jag med ett bestämt nej. Jag har alltid varit intresserad av vilda växter och fascinerad av mossor och lavar. Det skvallrar bildarkivet också om. Jag har 201 bilder på mossa och 44 på lav. Antalen inkluderar för all del en del dubbletter.

Att artbestämma mossor och lavar är minsann inte det lättaste, jag klarar bara ett fåtal, men jag stannar rätt ofta och beundrar deras blad – och färger inte minst! Vissa mossor är så täta och intensivt gröna att man inte gärna kan missa dom.

Det senaste ”fyndet” från vår promenad den 6.1 ser du nedan. En typ av skållav om jag inte är helt fel ute? Min bloggkollega Anki som har bloggen https://ankisbildblogg.wordpress.com/ kanske kan upplysa vilken art det är fråga om?

Epilog
Helt fel hade jag. Så här svarar Anki (se Kommentarer): ”… Laven på din bild är en av filtlavarna, släktet Peltigera – det finns flera, men jag har dålig koll på att artbestämma dem exakt.”

4 tankar om “Oväntad syn, medicinbyte och växtblindhet

 1. Blixten slog ner och du försvann när jag skrev ett svar på ditt inlägg angående krigföring 😦
  Men du ska veta att jag uppskattade det. 🙂

  Kan väl nu ge en kommentar över vägmästare och ordförande vilka jag anser vara förskräckligt plumpa. Det här att säga: men så roligt/trevligt att … osv. sitter hårt åt 😀
  Kram på dig ❤

  Gilla

  • Tonen är rå men hjärtlig. Båda herrarna känner mig väl och vet att jag tar kommentarerna från den humoristiska sidan. 😀 Men i sak har du förstås rätt. Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

 2. Skönt om den nya medicinen fungerar så du slipper besvären med svettningar!
  Växtblindhet … hm – ja, jag såg ordet och tänkte som du. Jag, liksom du tillhör de som gärna kryper ner när marken för att se och upptäcka. Tycker synd om dem som missar så mycket av vad som finns … och det känns bra att jag vet att jag inspirerat flera av mina bloggvänner att öppna ögonen. Tack för länken 🙂
  Laven på din bild är en av filtlavarna, släktet Peltigera – det finns flera, men jag har dålig koll på att artbestämma dem exakt. Här i Sverige har vi Artfakta/ Artdatabanken – och i Finland finns motsvarigheten här: https://laji.fi/sv/taxon/MX.67348 en bra sida för att kolla t.ex. utbredning av olika arter 🙂
  Ha en fin söndag!

  Gilla

Kommentarer är stängda.