Giltiga ursäkter


Första veckan av konvalescensen är nu avverkad. Det opererade bröstet har antagit en färg som Husse associerar med blåbärssoppa, dvs svartlila. Om det är normalt vet jag inte, ingen har sagt nåt om vilka färger jag kan förvänta mig. Men jag ska faktiskt fråga expertisen när jag blir uppringd den 29.10.

Alla vardagssysslor och motion som inte orsakar smärta är tillåtet”, men i ytterligare en vecka ska jag undvika att lyfta och bära tunga saker (2-3 kg) med armen på den ope­rerade sidan och låta bli att bada bastu. (Hihi) Det innebär att Husse får basta utan mig och lyfta upp Mia när jag blir pussnödig. 😀

Att duscha, ta karbad och simma är däremot tillåtet, så jag sköter hygienen i vanlig ordning.

Fram till den 16.11 ska jag ”undvika tyngre sysslor som fönstertvätt, krattande, dammsugning och ansträngande motion (som gör att du blir svettig)”.  Så i fall nån tycker att jag borde putsa fönster, städa eller kratta har jag en giltig ursäkt.

Faktiskt städade jag före operationen eftersom jag redan då visste om begränsningarna. Med tanke på mina städintervall känns en månads paus ganska normalt för övrigt.

Ansträngande motion har jag – med undantag av gräsklippning – aldrig ägnat mig åt vad jag minns, så det är enkelt att avstå från. ”Kom också ihåg nyttomotion, t ex trappgång.” Det rådet kan jag inte följa … På Udden finns inga trappor. Fast jag kunde förstås knata upp och ner från vinden.

Trots stramhets‑ och annorlunda känsla är det viktigt att röra på och använda armen aktivt i din egen vardag (vems annars?). Regelbunden, aktiv och självständig träning försnabbar återhämtning och återställer funktionsförmågan i den opererade sidan och armen. Ta vid behov smärtstillande medicin enligt läkares ordination.

Det stycket tror jag främst avser fall där man har avlägsnat hela bröstet. Någon stelhet i axeln har jag inte känt, bara högst tillfälliga stickande känslor. Med undantag av första natten har jag heller inte behövt smärtstillande medicin.

När det gäller sårstygnen (bröstet och armhålan) kommer jag lindrigt undan, dom försvinner av sig själva. I annat fall hade jag behövt ta bort dom om en vecka. På Wikipedia hittar jag följande information: ”Resorberbara suturer har olika ner­bryt­nings­tid, från cirka fem dagar upp till över sex veckor.”

För att hålla stygnen mjuka och minska ärrbildningen blev jag rekommenderad s k ärrsalva morgon och kväll. Nån sånt visste jag inte att det fanns, men damen på apoteket hade två fabrikat att välja på, så visst finns det.

När jag blir tillfrågad hur jag mår, kan jag alltså utan att tveka svara ”tack bra” eller ”helt OK”. Möjligen kan jag känna en viss trötthet, men den kan lika gärna bero på årstiden och bristen på sol.

2 tankar om “Giltiga ursäkter

 1. Så där såg jag också ut, på bägge bröst och på hela överarmen, där hade jag haft en blodtrycksmanchett som suttit lite väl stramt.
  Men är man uppskuren från ena sidan till den andra och dom opererade bort 500 gr från varje bröst och flyttat upp bröstvårtorna och naturligtvis tumören.
  Har annars samma erfarenhet som du angående smärta, fick en förklaring att allt som sitter utanpå kroppen inte gör speciellt ont.
  Ha det gott.

  Gilla

  • Tack för den trösten, då behöver jag inte oroa mig för att jag gjort nåt galet. Kan livligt föreställa mig hur du såg ut! Ha det så gott ni också!.<3

   Gilla

Kommentarer är stängda.