Kulturaktivitet och trångt i kalendern


Kulturaktivitet
I lördags var vi kulturella ett par timmar. Hembygdsföreningens medlemmar besökte Dalsbruks Bruksmuseum och Glashyttan.

Vår museiguide visade oss runt i bostäder med inredning från 1890-talet fram till 1960-talet. Vi som växte upp på 50‑ och 60-talet kände väl igen både möblering och material som var i bruk då.

Från bostäderna gick vi vidare till en bildutställning med Dalsbruksmotiv och detaljer ur järnverkets historia. Med tanke på att järnverket började sin verksamhet 1686, finns det en hel del att plocka ur.

Från utställningen tog vi en kort promenad över till Glashyttan som också ligger på museiområdet och är inhyst i det gamla tackjärnsgjuteriet. Här huserar glaskonstnären Jarl Hohenthal sen fyra år tillbaka.

Under tiden han arbetade med att blåsa och forma en flaska berättade han om till­verk­nings­pro­ces­sen och svarade på våra frågor. Som souvenir från besöket följde en brevpress som pryder skrivbordet. En ganska onyttig pryl som samlar damm, men som jag blir glad av att titta på. 😊

Trångt i kalendern
Hittills har kalendernoteringarna varit få, men nu har dom minsann förökat sig i snabb takt! För närvarande är det i stort sett bara fredagar och söndagar som är lediga i september, vilket jag hoppas dom förblir.

Dels är det flera som fyller år den här månaden, dels börjar kursverksamheten. Än så länge ser det ut som om den första kursen blir inställd, men sista dag för anmälan har inte gått ut än så det hinner ändra.

Nytt för i år är indi­viduell datahandledning som hittills har lockat tre deltagare. Det innebär att jag ringer upp den som anmält sig och kommer överens om dag och tid. Handledningen sker på plats hos deltagaren så jag misstänker att det blir en del sightseeing innan jag hittar fram.

För ovanlighetens skull är två lördagar till intecknade. Dels ett föredrag som jag ska lyssna på ”i tjänsten” och dels går höstens första Skrivlördag av stapeln.

Det kanske är bra med många aktiviteter? Ju mindre jag gör, desto latare blir jag har jag märkt. 😀