Förbaskade vårsol


Jag avskyr vårsol! I all synnerhet när den lyser in i huset. Allt som har undgått mig det senaste halvåret blottas nu obarmhärtigt.

Spindelnät, dammråttor och smutsfläckar fångar min blick på grund av solljuset som agerar strålkastare. Och allt eftersom jag torkar bort smutsfläckarna, får jag syn på nya. Eller så förökar dom sig efter hand?

Fönstren ska vi inte tala om. Tack vare stormvindar och regn som ihärdigt piskade mot rutorna på husets västra sida för ett par dar sen gjorde för all del nytta. Man tror inte längre att det är dimma ute, men rena kan man ju inte beskylla dom för att vara.

Det är inte så muntert ute på tomten heller för all del. Vårsolen är minsann inte nådig där heller. Jag har visserligen påbörjat vårstädningen — med tyngdpunkt på påbörjat. Långt, visset gräs, löv och kvistar som har blåst ner från eken misspryder.

Fast jag har ju bara mig själv att skylla. Städning inomhus ligger alltid långt/längst ner på ”har lust att göra-listan” och städning utomhus kräver optimalt väder. Minst 6° varmt, vind max 5‑7m/s och helst sol förstås. Dom kriterierna är sällan uppfyllda samtidigt.

Nä, tacka vet jag snö! Då göms allt det tråkiga och fula under ett vitt täcke som gnistrar i solen. Den 29 mars var en sån dag. Ingen sol visserligen, men ett tjockt vitt, härligt snötäcke. Så mycket snö har vi inte haft på hela vintern!

Sen ett par timmar känns det lättare att andas inomhus. I dag tog jag mig i kragen – eller rättare sagt hade jag fått nog av alla dammiga ytor. Min nära vän och bloggkollega har visserligen tröstat mig med att dammtussarna är änglatofflor, men nån måtta får det vara på tofflorna!

På måndag har Meteorologiska Institutet utlovat varmare väder, så då (kanske) tomtstädningen fortsätter. Prognosen ser i alla fall lovande ut. 😊

9 tankar om “Förbaskade vårsol

 1. Jo solen är obarmhärtig, det är inte bara det som göms i snö som syns nu.
  Hade precis tvättat fönstren som efter saltstänkta vindar under vintern var nästan ogenomskinliga.
  Då bestämde föreningen att tvätta husen med högtryckstvätt, tillbaka på ruta ett.
  Men huset blev rent…

  Gilla

 2. Vårsolen är alltid så skarp och avslöjar allt som man inte sett tidigare. Här kommer den tidigt och så även värmen, vilket gör att fönster och dörrar får vara öppna. Små fina dammoln seglar ut så fint. Bra byggmaterail för fåglarna som ivrigt tar hand om dem.
  Vi är så glada att vi flyttat till ett mindre hus än tidigare. Lättare att städa och vi hinner njuta av livet mer.

  Gillad av 1 person

 3. Stormen tvättade av det värsta även på mina fönster. Lite varmare måste det nog bli innan man kan putsa dem. Det känns ganska skönt inne efter att man städat. Så länge det varar…

  Gillad av 1 person

 4. Ett vårligt tecken på energi, detta att solen får upp ögonen på oss efter vinterns barmhärtiga mörker vad gäller damm och smutsiga fönster. Dammråttorna/tussarna har gjort sin plikt som isolering mot golvdrag och får för mitt vidkommande ligga kvar ett par veckor till. Däremot behöver jag göra något åt balkongen, som är min lilla ”trädgård”, för där har det samlat sig annat konstigt som absolut inte stod där i höstas. Begriper inte hur det har hamnat där. 😉
  🙂

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.