Inställt


På grund av smittorisken borde det här inlägget också vara inställt förstår jag, så du läser det på egen risk. 😉

Aldrig tidigare under mitt relativt långa liv har jag upplevt sån skräck/hysteri/oro för ett virus! Det märks sannerligen att vi lever i en global och framför allt medial värld. Alla medier har ständiga nyheter om antal smittade och bekräftade fall, både nationellt och internationellt.

Myndigheterna i Finland har sent omsider bestämt sig för att hoppa på tåget – enligt rekom­men­da­tio­nerna ska vi helst hålla oss hemma. I vår del av landet finns ett fåtal bekräftade fall av smitta än så länge, men här på ön ställer man nu in evenemang på löpande band, såväl privata som offentliga.

Det är för all del fullt förståeligt. Ingen arrangör vill väl ta risken att bli omtalad som smittospridare och i värsta fall orsak till dödsfall?

Att en vanlig influensa har högre dödlighet än den från COVID-19 (Corona) verkar inte lugna folk. Man hamstrar mat och förnödenheter, däribland toapapper(!) av nån konstig anledning. Hem­leve­ran­serna av mat har ökat så mycket att butikerna inte hinner med läste jag nånstans.

En sökning på ordet corona på Google ger ”Ungefär 4 290 000 000 resultat (0,45 sekunder)”. Det säger ju en del om informationsflödet. Det finns också ett flertal smittkartor som uppdateras kontinuerligt. Krigshärdar, svält och andra gräsliga nyheter har kommit i skymundan.

Så tillbaka till det där med toapapper. På FB florerar en bild lånad från Twitter där en individ har barri­ka­de­rat sig bakom murar av topapper för att undgå smitta. Husse läste nyss upp en orsak till att man hamstrar. Fritt översatt: En del låter bli att handhälsa på grund av Corona-viruset. Jag låter bli att handhälsa på grund av att alla är utan toapapper. 😀

President Trump har också vidtagit försiktighetsåtgärder. Inresande från Schengen-länderna hindras numera från att besöka USA. Hela Italien är satt i karantän och man överväger eller har redan infört undan­tags­tillstånd i flera länder, bl a Tjeckien.

Jag förstår mycket väl att man känner sig orolig om man tillhör någon av riskgrupperna, men oron dämpas ingalunda av att jämt och ständigt läsa om ökande antal fall. Tvärtom! ☹

8 tankar om “Inställt

 1. Ja detta är en cirkus utan like? Verkar som man glömt alla andra risker helt plötsligt. Att många dör av luftföroreningar hela tiden, alla trafikoffer, vällevnadssjukdomar som diabetes, hjärtinfarkt, fetma mm.
  Inte tror vi klarar att skydda oss någon längre tid. Tänker på Asiaten som härjade 1957 trots att vi bodde på en ö människor reste överhuvudtaget inte. Men alla blev mer eller mindre sjuka ändå. Inga extra åtgärder va jag minns, fast jag var kanske för liten för att minnas (9år).

  Gilla

 2. Tror folk hade varit lugnare om det funnits ett vaccin, men det kommer så småningom. Hade influensa ett år och det var riktigt djävligt, men får man detta nya så är det väl bara att ta hand om sig så bra man kan. Förstår inte heller detta hamstrande av toapapper. Tror folk att diarré ingår som symptom? Läste precis att Spanien sätter hela landet i karantän och även Polen.Men vad hjälper det när viruset är luftburet? Smuttar på en coronaöl och funderar vidare.

  Gilla

  • Enligt vad jag läst mig till, förbereder man sig på att vistas i karantän och tolkar det så att man då inte ens får gå till butiken.
   Instämmer. Jag är fatalist i det fallet – om det är meningen att jag ska bli smittad så blir jag det, oavsett hur jag bär mig åt.
   Vet du inte att Corona-ölet bytt namn? Numera heter det Ebola. 😀

   Gilla

 3. Tack för uppslaget om toapapper och hamstring, som fick mig att skriva om just det i går kväll. Ett som är säkert är att det är nyttigt och givande att läsa andras bloggar som sätter fart på egna funderingar. 😀

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.