24.9 – Vem hejar på Greta?


Att klimatet på vår planet har varierat sedan den uppstod torde vara allmänt bekant. Det gör det fortfarande. Men då är frågan på vilket sätt?

En del forskare hävdar att vi går mot en liten istid, andra att vi är på väg mot en värmekatastrof. Till den senare falangen har vi förstått att Greta Thunberg tillhör trots att hon inte är forskare.

Hennes tal på klimatkonferensen nyligen har knappast undgått någon och hon föreslås få Nobelpris. Det sägs att hon är ett geni och hon dyrkas av alla som är övertygade om att klimatförändringen är ett akut hot. Ett hot som våra utsläpp under de senaste 100 åren är orsaken till.

Framför allt nämns koldioxiden som den stora boven, en av flera växthusgaser enligt Wikipedia: ”De främsta växt­hus­ga­serna i jordens atmosfär är vattenånga (H2O), koldioxid (CO2), dikväveoxid (N2O), metan (CH4) och ozon (O3)”.

Att hon har lyckats fånga vår uppmärksamhet beror dels på hennes låga ålder och dels på hennes förmåga att uttrycka sig och att få med sig ungdomar i flera världsdelar. Klimatstrejk är numera ett välkänt begrepp.

Dock finns det de som påstår att Greta bara är en marionett. Att det bakom henne finns ett väloljat maskineri som har skapat hennes image och som förser henne med dystrofiska uttalanden. Eller är det bara elakt förtal?

Om man googlar på hennes namn, hittas ”Ungefär 221 000 000 resultat”. Hon är världskändis. Förmodligen har de flesta av oss en uppfattning om Greta. Vilken den är, beror på vilken över­ty­gelse vi har. Är man klimatalarmist är hon en hjälte, är man klimatförnekare är hon ”a pain in the ass”.

På FB fick jag idag syn på en YouTube-video med titeln A letter to Greta Thunberg. I den uttalar sig Michelle Stirling, kommunikationschef på Friends of Science Society så här:

President Donald Trump har också uttalat sig i ett Twitter-inlägg som kommentar till hennes tal på klimatkonferensen:

Det finns troligen lika många YouTube-videor som varnar för katastrofen som de som visar att vi är utsatta för skrämselpropaganda. Till den senare kategorin hör den här engelska filmen, ursprungligen visad på tevekanalen British Channel 4 redan 2007.

Frågan är om vi ska heja på Greta eller på hennes motståndare? Eller ingendera?

2 tankar om “24.9 – Vem hejar på Greta?

 1. Jag har ju läst lite bakgrund, genom boken Scener ur hjärtat, skriven av familjen. Vilken kamp föräldrarna haft med båda sina döttrar, Greta med svåra matstörningar och ångestattacker, på grund av sin klimatångest, orkar inte gå i skolan.
  Får diagnosen Asbergers och tvångssyndrom. Att bli oerhört insatt i ett ämne som intresserar och berör är vanligt om man har Asbergers och Greta kan det mesta som forskare kommit fram till.
  På hemmaplan får hon mamma som är operasångerska och flyger mycket till olika operahus att stanna på marken.
  Så småningom kommer då skolstrejken för miljön och resten vet vi.
  Att hon lyckats dra igång en världsomspännande rörelse är helt otroligt, säger själv att hon är lycklig första gången på länge, över gensvaret hon fått.
  Jag tror hon behövs i dagens läge, tror människor blundar för olika forskningsrapporter, men ingen kan komma undan hennes agerande och skarpa uttalanden.
  Som det stod i boken då förlaget tyckte det blev för mycket fakta och ville ha mera information om familjen sa Greta ” Nej det får dom tugga i sig”
  Syster Beata har Adhd också tvångssyndrom och varit väldigt utåtagerande. Hon har också absolut gehör vilket inte alltid är så enkelt.
  Så det känns för jävligt att familjen nu tvingas ta så mycket skit från elaka människor. Malena Ehrman är förstås van, hon har i många år stått upp mot rasism.
  Den här kommentaren blev lång, men ämnet är så viktigt.

  Gilla

Kommentarer är stängda.