21.9 – Kulturutflykt


Vi har ett flertal muséer på ön, alla med lite olika inriktning. Och så har vi Sagalund, vårt största och i mitt tycke mest sevärda.Igår företog en liten grupp medlemmar i hembygdsföreningen en utflykt dit. Vi började med en god lunch på museéts café, Café Adéle. Värdinnan tog emot oss med ett leende och färdigdukat långbord. Förutom maten ingick dessert och kaffe i det mycket humana priset.

Vår guide gjorde oss sällskap efter litet  övertalning. En pietetsfull man i gammaldags klädsel och väl insatt i sevärdheterna. Muséet är redan stängt för säsongen men vi var välkomna sa han då jag kon­taktade honom i slutet av augusti.

Rundvandringen började i Tjuda pedagogi, grundad av Axel Oxenstierna 1649. Så redan då var vi litterata och civiliserade. 😀

Längst fram i lärosalen tronade biskop Johannes Gezelius d.ä. (1615-1690) stol, ditflyttad från en av gårdarna på ön där man höll läsförhör. Han blev biskop i Åbo 1664.

Vi fortsatte därefter till den senaste sevärdheten, Falla gård från Pederså. Arbetet med att ner­mon­tera, flytta och uppmontera den igen pågick 2012-2014. Ett hästjobb minst sagt!

Vandringen gick vidare till kommunens gamla tingshus, ett torp, en bondgård och avslutades i Villa Sagalund, där muséets grundare, Nils Oskar Jansson, bodde tillsammans med läraren och författaren Adéle Weman. Dock i var sin ände av huset. 🙂

Årstiden var inte den bästa tänkbara för ett besök. Nils Oskars planteringar (hans förebild var Carl von Linné) kom inte till sin rätt, men husen och föremålen var förstås sevärda. Nästa gång får det gärna bli ett besök sommartid på Sagalund lever-dagen då husen är ”bebodda” och gammaltida aktiviteter demonstreras.