29.8 – Oanade följder


Sen i morse förstår jag delvis hur histaminintoleranta har det.

Förra söndagen blev jag som bekant getingstucken (se inlägg 27.8). Två (av fyra) stick resulterade i svullnad och klåda, men besvären skulle gå över på en vecka. Igår kändes det som om det gick åt rätt håll, men i morse var överdelen av min vänstra ansiktshalva i värre skick än någonsin så jag åkte till apoteket för att köpa antihistamin.

Jag har förstås googlat på vad getinggift innehåller: ”Giftet är basiskt, eftersom det innehåller mycket histamin samt serotonin, vilket inte finns i biets gift.” Källa: Vitaviva-info. Båda ämnen är välbekanta för våra kroppar men ett överskott av histamin kan överbelasta immunförsvaret och orsaka en allergisk reaktion.

HistecI mitt fall är reaktionen begränsad till området för getingsticket, dvs vänster tinning och insidan av vänster arm. Armen besvärar mig inte särskilt men f n är tinningen och närliggande område kraftigt svullna. Vänster öga är nästan helt igenmurat. Området hettar och kliar dessutom. Enligt vad jag läst är det just histaminet som orsakar klådan men kan lindras med kallt omslag.

Att symtomen blev värre under helgen kommer sig av att jag har fyllt på med sånt som innehåller histamin: ”Histamin bildas i mat när den mognar, lagras, röks eller jäser.” står det på en annan blogg jag hittat om histaminintolerans. Utöver allt annat borde jag också ha avstått från choklad och dagens frukostmackor.

Och medan jag åt min uppvärmda spagettisås läste jag att man ska låta bli att värma upp matrester eftersom det bildas mycket histamin i dom. Just så. I min okunskap har jag ökat intaget och belastar immunförsvaret ytterligare. :/

När det gäller vin, som jag också drack några glas i helgen, säger Livsmedelsverket i Sverige däremot så här:

Halterna av histamin och tyramin i vin har oftast varit låga i de analyser man gjort. Halter av histamin i vin har inte kunna sammankopplas med överkänslighetsreaktioner. Däremot är det troligt att det finns andra ämnen i vin som påverkar kroppens egen frisättning eller omsättning av histamin hos känsliga personer. Det kan då ge symtom som vid en överkänslighetsreaktion. Om man äter flera sorters mat som innehåller biogena aminer samtidigt, förstärks effekten. En del personer får till exempel besvär om de dricker vin i samband med att de äter ost.

Eftersom man bara får ta en antihistamintablett per dag har jag än så länge inte upplevt nån verkan. Eller så kanske symtomen hade varit ännu värre om jag inte tagit den? ”Du måste tala med läkare om du inte mår bättre eller om du mår sämre efter 3 dagar” står det i packsedeln, så om ett par dar har jag facit.

4 tankar om “29.8 – Oanade följder

  1. Usch, säg inte att du också håller på att överreagera på getingars gift? Det var på Linns 3 årsdag som jag fick två stick och reagerade med urtikaria ( nässelfeber), svullet svalg och lymfkörtlar, men det där med kosten har jag inte bekymrat mig över….

    Gilla

  2. Det där var problematiskt, uijuij. Jag har inte visst att det finns histamin i så mycket mat osv. Hoppas svullnaden går ner fort (y)

    Gilla

Kommentarer är stängda.