22.7 – Mest med vattenanknytning


Jag har tagit mig upp, fuskputsat, klippt, simmat, hittat vita näckrosor och vakat.

Tagit mig upp
I söndags fick jag för mig att jag skulle rensa vattenrännan på taket. Jag har en obehaglig känsla av att det är flera år sen sist. Det lyckades bara delvis.

Brandstegen som finns på husets östra sida är ju bra för att ta sig upp, men eftersom den står helt rakt är jag tvungen att hålla i mig med en hand för att känna mig säker när jag står uppe på den, vilket innebär att jag är enhänt när jag ska tömma rännan.

StegeJag har visserligen ett verktyg för just det här ändamålet men det gick inge’ bra att använda, geggan i rännan var alltför tung för att flytta på med bara en handkraft. Jag fick alltså nöja mig med dom ställen som låg inom en armslängd.

Jag får göra ett nytt försök i höst med min långa stege när vattentunnan inte längre står i vägen.

Fuskputsat
I måndags tyckte jag helt plötsligt att utsikten genom sov­rums­fönst­ret var gråare än den borde vara. Dess värre märktes ingen större skillnad efter att jag hade putsat ut- och invändigt? Jag kanske borde ha putsat mellan fönstren också men det hade jag ingen lust med. 🙂

Klippt
Igår hade vi strålande sommarväder på Udden mest hela dagen. Termometern lyckades kravla sig upp till hela 20° och vinden var alldeles ”lagom” för gräsklippning och –trimning. Det kändes också lagom att sluta arbetsdagen efter det. Gräsmattan ner mot sjön får bli en annan dag.

Simmat
Klockan närmade sig 18 och molnen hade redan skymt solen, men jag var fast besluten att ta en simtur som avslutning. Vattentemperaturen var i stort sett oförändrad men lustigt nog kändes vattnet ändå varmare än förra gången. Första simturen är alltid kallast.

Vita näckrosor
Näckrosor är visserligen ett tydligt tecken på övergödning men jag gillar dom ändå. I synnerhet dom vita.

Vit näckrosNär jag rodde ut till mätpunkten i måndags såg jag nåt vitt längst in i viken. Först trodde jag det var fåglar, men eftersom dom aldrig flyttade på sig gissade jag på vita näckrosor. På hemvägen tog jag en sväng för att kolla och konstaterade att jag hade gissat rätt.

Stället var helt nytt och ligger en bra bit från platsen jag har hittat dom på tidigare så jag kan undra över hur dom hittat hit? Mig veterligen sprider dom sig enbart via rotskott, men jag kan förstå ha fel.

Ja, det hade jag om man kan lita på Wikipedia den här gången: ”Fröspridningen sker genom att frukten, som är ett stort, mångrummigt bär, på hösten sönderfaller i flera delar, som ruttnar sönder eller upplöses, så att fröna blir fria. Kring varje frö sitter ett mjukt, slemmigt hölje, som genom inneslutna gaser håller fröet flytande, såsom med en simblåsa. Fröna kan därför driva omkring på vattenytan länge. När fröhöljet till slut sönderfaller sjunker de till bottnen.” Så nu vet vi det.

Vakat
Nån gång efter tre var det väckning i natt. Regnet öste ner och Mia var rädd som vanligt. Efter diverse misslyckade försök att lugna henne och få henne att somna om, steg jag upp och höll henne sällskap i köket tills störtskurarna var över en dryg halvtimme senare.

22 mm hittade jag i regnmätaren i morse. Dessutom hittade jag allt jag hade glömt ta in igår kväll – lien, dojorna och badhandduken. 😀

Kvarglömt

4 tankar om “22.7 – Mest med vattenanknytning

  1. Hade ingen aning om att näckrosor är ett tecken på övergödning! Aldrig får man vara riktigt glad, håller med dig att den vita näckrosen är såå fin…

    Gilla

    • Verkligen, såna är vi inte bortskämda med den här sommaren! Ja tack, så feg och höjdrädd som jag är, klamrar jag mig fast allt jag kan. Det samma önskar jag dig! 🙂

      Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.