20.12 – Rykten, hot och jullikt


Jag ogillar ett uttryck, har hotat hushållerskan, serverat julte och ”juldukat”.

Ett uttryck
Vid gårdagens minnesstund hörde jag ett uttryck som alltid får mig att dra öronen åt mig: ”Det ryktas att…”. Lika hjärtligt illa tycker jag om meningar som inleds med ”Jag har hört att…”. Ingenting som sägs efter det törs jag lita på sanningshalten i.

Tyvärr är jag så tankspridd att jag sällan minns vem min informationskälla är och blir därför ibland tvungen att ta till ”det var nån som sa att…”, vilket är lika illa. Men det sker i regel på en direkt fråga, i det här fallet hade jag inte ens ställt nån. Jag kunde förstås ha påpekat att jag inte var ett smack intresserad av (illvilliga) rykten, men så gör man ju inte, inte ens jag, trots att jag avskyr skvaller och förtal.

NydiskatHotat hushållerskan
Vid hemkosten väntade Mia på mat och veden att bli hämtad. När det var klart tog jag hushållerskan i upp­tuk­telse och hotade med avsked på grått papper om hon inte diskade ögonaböj.

Och faktiskt gick hotelsen hem – hon ställde sig genast vid diskbänken och satte i gång. Tänk att det ska vara så svårt att få tag i bra personal nuförtiden. 😉

Julte
Idag hade jag och Vik Husse kommit överens om att han skulle infinna sig på julte. Med sig hade han en stor papperssäck som visade sig innehålla ett tjusigt blomarrangemang som fick pryda köks­bordet.

Lagom tills te­vatt­net hade kokat upp, knackade det på dörren igen. Sommarpsykologen tittade in med en julblomma hon också och gick efter lite övertalning med på att göra oss sällskap vid bordet, men lämnade oss redan före påtåren. Så är det med yrkesarbetande stadsbor, dom har alltid bråttom, till skillnad från oss ”passionärer” i glesbygden.

JuldukatJuldukat
Jag kunde faktiskt ha kommit på idén lite tidigare… Att plocka fram juldukarna sen gästerna gått verkar ju lite bakvänt, men nu blev det så den här gången. Juldukat är alltså ett nykonstruerat verb som betyder att man har lagt juldukar på borden. 😀

Än så länge saknas tomtar och annat julpynt, men juldukarna är ett steg i rätt riktning. Vem vet, jag kanske blir inspirerad att hämta lådan med julsaker också?