30.9 – Teknikaliteter


Igår fick jag sista bokleveransen och shoppade loss. Idag åkte jag till posten och har testat stereoskopet, respektive ett digitalt mikroskop.

Begagnad bokSista bokleveransen
Sen nåt år är jag registrerad hos Bokbörsen. Tanken var från början att sälja en del av mina böcker, men i och med att den håller till i Sverige är det en aning knöligt med leveranserna. Jag nöjer mig med att vara kund i stället eftersom det numera finns en sida på FB där jag kan bli av med mina böcker (bara jag kommer till skott nån gång!).

När jag senast botaniserade på Bokbörsen hittade jag tre intressanta böcker, varav en om Alexandra David-Néels liv (se inlägget 11.9) och en om den tibetanska formen av buddhism. Igår kom den sistnämnda och den föregående är under läsning. Gamla böcker blir som nya när dom är olästa.

Shoppade loss
Igår var jag ju tvungen att åka till Kimito för att få tag i E65-kuvert. På listan låg sju ärenden på lika många besöksställen. Det blev dessutom ett premiärbesök hos Engelsby verk för att kolla virke till nästa vårs projekt. Allt utom bambu fanns, så det får jag söka nån annanstans ifrån.

12 kolli räknade jag till när jag kom hem och hade tömt bilen. Det innebär att jag i snitt åstadkom drygt 6,5 kolli per timme. Rätt så effektivt shoppat tycker jag. 😀

Till posten
Alla vägavgiftsavier som skulle gå med post låg i en prydlig bunt igår kväll, men när jag hämtade posten idag insåg jag att bunten låg kvar på bordet. Jag hade glömt att lägga den postlådan. Suck. Alltså var jag tvungen att åka till posten med den.

Fast egentligen passade det bra, då kunde jag samtidigt dela ut resterande avier i byn och utföra fotograferingsuppdraget jag fick av en av Daphnias styrelseledamöter i förmiddags. Med kameran nära till hands blev det också en del höst­motiv längs vägen.

Testat stereoskopet
När jag kom hem gjorde jag en sväng till stranden och upptäckte att det fanns en del blågröna alger i vattnet. Perfekt! Då kunde jag använda dom som testobjekt när jag testade stereoskopet jag köpte för ett tag sen.

StereoskopMan kan ju undra hur jag kom på den ljusa idén? Jo, dels tack vare min förtjusning över att få glutta i Firma Zwervers  mikroskop i fjol (och senast i somras) och dels för att jag är väldigt nyfiken på hur pyttesmå orga­nismer ser ut på närmare håll.

Det tog en stund att sikta in sig på objektet men när jag väl såg den lilla, taggiga, gröna bollen var jag alldeles lyrisk. Oj, vad fin den var! Tack vare de båda ”tittrören” får man en 3-dimensionell bild som givetvis ger en helt annan uppfattning än en 2-dimensionell.

Nästa testobjekt utgjordes av en dammtuss. Efter det här ska jag helt sluta städa. Wow vilka fina, lysande trådar som uppenbarade sig! Tänk om det fanns stereo­skop­glas­ögon… Vad många spännande saker man skulle få se!

Vid tillfälle ska jag hämta in lite mossa och kolla om jag kan hitta ett björndjur. Dom fascinerar mig speciellt efter att jag läste om deras otroliga överlevnadsförmåga för nåt år sen.

Test av digitalt mikroskop
Vid gårdagens besök hos Firma Zwerver (och hunden Panda) blev jag ombedd att testa ett nyinköpt digitalt mikroskop. Det låter häftigare än vad det är. I grunden är det en webbkamera med mikro­skop­­funktioner. Idén är ypperlig, men tyvärr har kameran på tok för låg upplösning, bara 640×420.

Digitala mikroskop kostar från 700 € och uppåt, så den här lilla manicken som kostar 79 € kan man förstås inte begära samma kvalitet av. Men nån har kanske eller kommer på att förbättra den så småningom, idén är som sagt bra.