22.2 – Administration och ätbart


Jag har bokat tid, efterlyser god saltgurka, har gripits av grönsakssug, medverkar till en ny förening, har fått en ätlig blomma och äntligen tömt askan.

GravstenTid bokad
Igår beställde jag tid för urnnersättningen. Efter­som mamma ville ligga till höger, på­pe­ka­de jag att gropen ska grävas till höger på den befintliga graven. Efter en kort stund ringde kyrkvaktmästaren upp och ville förhöra sig om hur jag menade. Det hedrar honom. 🙂

Jag förklarade att om man står med ansiktet vänt mot gravstenens framsida, ska mamma ligga till höger, dvs mot kyrkan till. Han tackade för specificeringen och förklarade att det inte alltid är entydigt hur man menar. Det instämde jag helhjärtat i och gjorde parallellen med höger och vänster på en bil, vilket händige släk­tingen har lärt mig, tack för det! Då var saken solklar.

Urnan läggs ner den 28.2 kl 13.00. Det blir en synnerligen stillsam tillställning med högst två när­va­rande. Alla som ville komma i håg mamma deltog ju i den kyrkliga ceremonin.

God saltgurka?
Varför smakar saltgurkan som ättiksgurka? Jag har än en gång köpt en variant av saltgurka, den här gången från Sagu, men blev ytterst besviken, den var inte ett dugg salt.

Tidigare kunde man köpa rysk saltgurka med vitlökssmak i lösvikt från Kompis i Dalsbruk, men senast jag frågade fanns den tyvärr inte i sortimentet längre. Tror bestämt jag har beklagat mig över det tidigare?

GrönsakerEftersom Kompis får ny ägare inom kort, ställer jag höga förväntningar på att den dyker upp igen. I vilket fall ska jag fråga efter den. Den var lika smaskig som min ryska bekants egeninlagda.

Grönsakssug
Det händer inte så ofta, men nu har det hänt igen – plötsligt har jag blivit sugen på färska grönsaker. Antar kroppen är helt urlakad på alla viktiga näringsämnen och därför skriker efter påfyllning. 😀

Det bar mig emot att köpa importerad paprika eftersom jag på Matfuskets FB-sida har läst om hur mycket gift den innehåller, men beslöt ändå att ta den. I den här åldern spelar lite mer eller mindre gift ingen större roll resonerade jag. Vilket förstås är helt fel! Vid det här laget är jag redan så gift­bemängd så jag verkligen borde vara försiktig. Ekologisk sallad och inhemsk lök och gurka kanske uppvägde?

Ny förening under bildande
Idag deltog jag och Dapnias ordförande i ett informellt möte hos mannen från Sierra Leone och hans fru. Vi beslöt att grunda en ideell förening vars primära syfte är att hälpa invånarna i den fattiga byn där paret har sitt afrikanska hem.

Efter att ha spånat om ett par namnförslag och en verksamhetsbeskrivning, beslöt vi träffas nästa lör­dag för att officiellt bilda föreningen, besluta om stadgar och ansöka om registre­ring. En både kon­struk­tiv och trevlig eftermiddag. 🙂

RågkakaÄtlig blomma
När jag kom hem efter mötet hittade jag en papperskasse på trappan med följande meddelande: ”Hälsningar från Åbo saluhall”. Först trodde jag sista ordet var mitt förnamn och kunde inte för mitt liv begripa vem som hade besökt den saluhallen nyligen, men när jag hade tagit in kassen och tittat närmare såg jag avsändarens namn. Det var som­mar­gran­nen psykologen som hade förärat mig ”souveniren”.

Kassen innehöll en pinfärsk riven rågkaka. ”Hålet” smakade alldeles utmärkt. Enligt vad jag förstod av vår efterföljande SMS-kommunikation fick jag den i stället för en blomma. Bra tänkt. Trots grön­saks­suget går min gräns vid blommor, även om jag gärna äter krasse eller gurkört.

Äntligen
I flera dar har jag glömt/förträngt att jag behöver tömma askan ur köksspisen… Mina nästan dagliga brasor genererar ett visst avfall.

Idag kom jag änt­li­gen till skott. Tömningen tar inte mer än ett par minuter så jag fattar inte varför jag inte gjorde det direkt när jag kom på att det var dags? Typiskt mig, troligen fanns det nåt viktigare (eller roligare) att syssla med. Men nu är det tomt i ”askbägaren”.

Asktömning