10.5 – Jordnära


Igår natt blev det ”regnväckning” och kort arbetsdag. Idag vaknade jag i dimma, har fyllt på mullförrådet och konstruerat en blombänk.

Regnväckning
Strax efter tre igår natt väckte Mia mig. Som vanligt när regnet smattrar på plåttaket och det är mörkt blir hon rädd och ska ut. Efter andra försöket att bära henne till sängen och kela med henne, lugnade hon sig så småningom och somnade med framtassarna på min utsträckta hand.

LövKort arbetsdag
På grund av det ostadiga vädret ägnades förmiddagen åt skrivbordsarbete, men efter avslutad lunch vid halv två såg det hoppfullt ljust ut så jag övergick till mer jordnära sysselsättning.

En timme senare hade molnen hopat sig igen och vinden blåste kallt. ”Tur att man har nära hem” tänkte jag då jag gick in för att hämta mera kläder och värma mig med en mugg kaffe.

Innan jag gjorde kväll hade jag putsat klart runt plymspirean och liljorna vid ”alustan”, ormbunkarna var befriade från sina gamla, torra blad och största delen av löven var borta fram till husknuten.

Medan jag öste ner lövfång efter lövfång i skräptunnan avundades jag mina grannar som har mest barrträd på tomten och alla som bor på en bergknall. Men nu är jag faktiskt klar med vårstädningen för i år om man bortser från några högar här och där som ska flyttas till den sista vilan.

Dimma 2Dimma
Kvart över sju i morse tyckte Mia det var dags att börja dagen. Det tyckte inte matte. Jag släppte yrvaket ut henne i dimman och la mig på nytt tills hon väckte mig för att få frukost vid halv nio.

Det var fortfarande dimma noterade jag. Inte här på Udden, men runtomkring. 😀

Påfyllning
Dagens inköpslista krävde en tur till Kimito. På listan fanns allt jag hade kryssat för i Multasormi-tidningen – bland annat mull, gödsel och vattenbrunnar. Mullsäcken jag köpte i onsdags räckte precis till plantering av sommarblommorna, men jag brukar alltid ha ett litet lager i reserv och passar därför på att köpa 5 x 45 l när det är extrapris.

Faktiskt följde det med en liten kruka randgräs också. Men absolut inget annat som ska sås eller planteras!

Blombänkskonstruktion
För ett par dar sen fick jag den ljusa idén att fixa en liten blombänk vid ”pumphuset”. Enligt ritningen skulle den bestå av en brädstump på 57 cm och ha en höjd på 30 cm. I princip en pall således.

I eftermiddags gick jag ut i vedlidret och satte i gång. Benen kunde gott bestå av två restbitar från virket till altanen i syrenbersån kom jag på. Dom var visserligen bara 25 cm långa men det skulle nog räcka tyckte jag.

BlombänkSen tog jag fram en lämplig bräda från gamla bastun och satte i gång att såga. Den var 20 cm bred så det skulle räcka med en bit. När den var kapad föll min blick händelsevis på en fällskärsbit som jag snodde när tallarna fälldes vid Ytterkulla skola. Men den vore ju alldeles perfekt!

Jag bar ner den till pumphuset och såg till min förtjusning att den passade precis bara jag pallade upp den i den tunnare kanten. I min lilla stengömma fanns två lagom stora stenar som fick den att ligga plant. Det har jag minsann kollat med vattenpass så här ska ingen komma och säga nåt annat. 😀

Så enkelt gick den konstruktionen. Nu har jag en bräd­stump som jag inte behöver men vips kommer den också till användning.