Delikat uppdrag


På FB upptäckte jag nyligen att en av våra fritidsboende i byn hade publicerat en ny bok, Ukrainan musta multa (Ukrainas svarta jord)* och blev nyfiken. Jag frågade om den var tänkt att översättas till svenska, men det kunde hon inte svara på.

Hennes fem tidigare böcker har tyvärr inte översatts. Temat i hennes böcker är miljö och naturresurser ur journalistik synvinkel.

Jag frågade henne om jag kunde få en intervju med anledning av boklanseringen, vilket hon svarade hon ja på. Det gick för sig då de var på några dars semester i byn.

För några år sen skrev jag om deras köp av huset, så hon och hennes man är inte obekanta. I förrgår besökte jag så författaren, Elina Grundström. Över en kopp te berättade hon om idén till boken och lite kort om tidigare böcker.

Eftersom jag inte hade läst den nya boken hade jag bara ett fåtal frågor, så hon var vänlig nog att dedicera ett exemplar. Egentligen hade jag inte tänkt mig en bokrecension, utan mer om hennes författarskap, men kom på andra tankar.

Nu har jag gripits av lätt ångest. Att som amatör recensera och skriva om en bok utgiven av en pris­belönt journalist (länk på finska) och fakta­boks­för­fattare känns minst sagt pirrigt. Att hon är tidigare ordförande för Opinionsnämnden för massmedier gör inte saken lättare.

Jag beslöt därför läsa boken först, trots att den är på finska. Det går bättre än väntat, boken är lättläst och innehållet synnerligen intressant, så på nåt sätt ska jag väl få till det. Sen återstår att se vilka synpunkter hon har på min text.

Fördelen är att det här är en faktabok. Jag behöver inte tolka känslor och stämningar eller uttala mig om den skönlitterära kvalitén, vilket jag definitivt inte är kvalificerad att göra. 😀

* Svartjord, nästan svart jordmån som ingår i jordmånsgruppen chernozem och som har ett 70–100 cm djupt mullager. Svartjord bildas i grovkorniga, väldränerade, kalkrika jordar. Den är en vanlig jordmån i grässtäpper och hyser en rik fauna av grävande gnagare, vars gångar bidrar till god genomluftning av marken. Svartjordar går ofta bra att odla och stora områden med i dag odlad svartjord finns i bl.a. Ungern, Rumänien, Ukraina (där jordmånen kallas svarta jorden) och Nordamerika (där jordmånen kallas prärie). Termen används sällan i vetenskapliga sammanhang. (Källa: skogen.se)

2 tankar om “Delikat uppdrag

Kommentarer är stängda.