Kvällslektyr


Från att ha läst om Stalin, följt av boken som hans dotter skrev och en kvinnlig rysk spions memoarer, övergick jag till den kvinnliga ukrainska prickskytten som var aktiv under andra världskriget. Därefter har jag ”konsumerat” tre böcker om Putin innan tog jag ett skutt till Afrika och kolonialtiden.

För närvarande håller jag mig till Amerika och Trump-eran. Först ut var f d säkerhetsrådgivare John Boltons beskrivning av sitt arbete i Trumps administration, därefter en anonym författare som varnade för omval av Trump. Som bekant blev Biden vald i stället.

Just nu läser jag Masha Gessens redogörelse för hur Amerika har påverkats och förändrats av Trumps styre: Att överleva envälde. Det är lika skrämmande läsning som varningen för omval.

En del bedömare har diagnosticerat honom som sociopat. Symtomen stämmer onekligen väl.
Vanliga karaktärsdrag och kännetecken eller symtom för sociopater är:

 • Brott mot lagen
 • Ständig oärlighet för personlig vinning eller nöje
 • Impulsivitet och oförmåga att planera
 • Aggressivitet och fysiska övergrepp
 • Bristande empati
 • Överdriven självkänsla och arrogans

Man kan bara hoppas att väljarna/elektorerna ser till att han inte blir vald 2024. Svenska Yle har en hel del information och analyser av det förra valet och Trumps ämbetstid: https://svenska.yle.fi/t/18-145017.

7 tankar om “Kvällslektyr

 1. Är imponerad, jag fixar inte att läsa den här typen av böcker, jag är inte tillräckligt insatt i ämnena och personerna. Läser gärna biografier, men i övrigt är jag mest en tugga-i-mig-typ som läser det som känns lustfyllt

  Gilla

 2. Du är duktig! Jag påbörjade också en Ryssland-Ukraina- Sovjet-litteratursväng för några månader sedan, mest för att försöka förstå. Efter fyra-fem böcker gav jag upp. Inte av bristande intresse, men ämnet kändes så oerhört mastigt och uppslukande, och jag kände att jag ville leva också…

  Gilla

 3. Här ligger jag med mitt ryggskott och vilar, läser om allt intressant du har läst och känner avund. Låter ju inte klokt, men jag som har läst så in i Norden mycket i hela mitt liv, läser inte som förr. Vet inte varför, kom igång ett tag men halkade ut igen. Jag har så otroligt mycket böcker liggande som jag verkligen vill läsa, men nej, börjar och slutar. Kram 👍

  Gilla

   • Tack, hoppas jag med. Idag skulle jag till tandhygienisten, var bara att avboka, har sovit så lite inatt efter min idiotigrej att försöka flytta ut motionscykeln igår. Avbokade även massage jag hade bokat till imorgon, bäst att vänta några dagar till. 🙏🏻

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.