Kyla, värme och hetta


Både slutet på förra månaden och början på den här har varit kall. Mellan sex och nio minusgrader dagligen. Vi hör hur isen ”växer”.

Alla matvaror från skåpet i verandan har flyttats ”till varmare nejder”. En del av dom står i en kartong under en stol i vardagsrummet i brist på annat utrymme. Nere på golvet är det på sin höjd +17.

Värme
I dag hämtade jag ytterligare två vinterkappor från vinden. Efter åren i Jämtland är jag välförsedd med vinterplagg. En av kapporna har dock gått till försäljning på öns bytesbörs, eftersom jag sorgligt nog inte kan använda den.

Storlek 38 är många år/kilo sen! Inköpt på rea i Östersund i början på 90-talet och redan då ganska ”väl­sittande”, men jag förälskade mig i den varma och vindtäta fårskinnskappan. Varmare ytterplagg än så kan man inte ha!

I morgon ska en presumtiv kund prova den och en annan står i kö, så förhoppningsvis slipper jag härbärgera den flera år.

I morgon har vi Skrivlördag, sista för i år. Vår värdinna har bett oss klä oss varmt. Med tanke på att vi sitter stilla blir man snabbt kall om rumsvärmen inte räcker till. Men, som sagt, jag är välförsedd och har redan lagt fram min tjockaste ylletröja.

Hetta
Även om elementen är påslagna, behövs vedeldning, både i köksspisen och kakelugnen i var­dags­rummet. I förrgår kväll hördes plötsligt ett högt, metalliskt ljud som verkade härröra sig från köksspisen.

När Husse inspekterade, upptäckte han en spricka i den bortre kanten av spishällen. Om det beror på hällens höga ålder, för hög värme eller materialfel låter jag vara osagt.

Men hör och häpna, på nätet hittade vi en spishäll med samma mått som vår befintliga. Dessutom till extrapris fram till den 20.12! Den beställde jag på stört. Före jul ska den redan vara i användning om leveranstiden stämmer. 😊

3 tankar om “Kyla, värme och hetta

 1. Ja vädret är ingen höjdare den här årstiden, skånsk vinter är synnerligen trist, regnar på tvären blåser nästan dagligen och mörkt och dystert.Man får trösta sig med tända ljus, god bok eller musik.
  Tycker det var helt otroligt att det fanns en spishäll som passade! Nytillverkat eller tillvaratagen av nån skrotad spis?

  Gilla

  • -16 är inte heller så kul … Men det är lite vitt på marken och just i dag strålande solsken. 🙂
   Om du klickar på ordet extrapris i inlägget så ser du att spishällen är ny. 🙂

   Gilla

Kommentarer är stängda.