Ovanlig sysselsättning


I stället för att ligga i hammocken och njuta av sol och värme har jag drabbats av ett anfall av städiver, klantat mig och ”hushållat” mer än vanligt.

Städiver
För några dar sen fick jag för mig att jag skulle putsa fönster. Jag började i sovrummet. Dom fönstren är inte putsade på flera år vad jag minns. (På bilden är rutan till höger oputsad.)

Jag beslöt att ta ett fönster om dan, vilket innebär åtta rutor. Samtidigt bytte jag gardiner. Oj, så fint det blev! Nästa dag körde jag en repris på det andra fönstret i rummet, dammsög mattorna och torkade damm. Så lite damm har det inte varit på länge i sovrummet!

Dan därpå tog jag mig an ett av vardagsrumsfönstren, det som vetter ut mot sjön. Sen var det slut på inspirationen. Men den rinner väl till igen nån gång. 😉 Fyra fönster återstår.

Klantat mig
I städivern ingick också att tvätta. Dels en färdigladdad maskin, dels en maskin med sov­rums­gar­di­ner. I den färdigladdade omgången låg bland annat en gungstolsmatta som jag brukar ha i korgstolen som Mia ofta ligger i.

Att det under stolsmattan låg ett antal svarta plagg hade jag glömt. När jag skulle hänga ut tvätten på tork insåg jag vilken tavla jag gjort. Alla plagg var nu fulla med katthår som lossnat från stolsmattan!

Om jag hade samlat alla strån hade jag för­mod­li­gen fått ihop till en halv katt. Lyckligtvis blåste en del i väg medan plaggen torkade, men en stor del satt kvar. Det där gör jag inte om!

”Hushållat” mer än vanligt
Förra veckan blev vi erbjudna att hämta rabarber hos en släkting till Husse. När han kom hem med bunten höll jag på att svimma. Nu hade vi rabarber för tio år framåt kändes det som. Fast när vi hade skurit den i bitar blev det ändå inte så många påsar.

Tre stjälkar sparade jag för att göra rabarbersaft på. Minns att min exsvärmor brukade laga sån och att den var jättegod. Jag hittade ett enkelt recept och satte i gång.

Men snälla nån vad äckligt söt den blev … Undrar om sockerhalten är lägre i Sverige? I receptet jag hittade stod att man skulle ha 1 kg socker till 1 kg rabarber och 1 liter vatten. Kan det verkligen stämma?

Hur som helst blev saften odrickbar. Varken citron eller ättika(!) förmådde minska sötman. I dag gjorde jag i stället rabarberkräm av den genom att lägga i mera rabarber. Det gjorde susen, även om jag fortfarande tyckte att den var i sötaste laget.

Hos Björknäs trädgård/Kinos köpte jag en påse minigurkor för ett tag sen. På tok för mycket för en person, så jag beslöt göra tzatziki av dom.

När jag äntligen skulle verkställa beslutet var dom redan ganska mjuka så jag la dom i vatten över natten. Det gjorde susen. I dag blev det då en stor skål tzatziki med mycket vitlök. Mums!

I övrigt kan jag meddela att olvon, svärdsliljor, kvastfibblor och prästkragar m fl blommar på Udden. 😊

3 tankar om “Ovanlig sysselsättning

 1. Jag har svurit många år över rena men håriga kläder, Det finns lite olika husmporsknep att ta till om du googlar på ”bli av med katthår på kläder” Mina katter har ju flyttat o hunden är rakad till en nakenfis….

  Gillad av 1 person

 2. Fönstertvätt är ”svårt” att komma igång med, men så belönande när man ser resultatet😊 Som ung husmor tvättade jag fönstren varje vår och höst, i ngt skede hade vi fönster med 6 ytor var… då blev det småningom 1ggr/år, vilket fortsatt och i allmänhet i juni efter att björk- o tallblommjölet slutat yra omkring…dvs dessa tider. Numera har jag en apparat (Kärcher) till hjälp, vilket underlättar en hel del😊 Visserligen ”eftertorkar” jag fortfarande med tidningspapper för att undgå ränder.
  Jo rabarber finns det i minut o parti i år… receptet du har är nog väldigt sockerrikt… här är mitt recept:
  250-300 g socker / 1 kg rabarber. Jag använder saftkokare (”Saft-Maja”) och då ”ångas” ju rabarbern, dvs vatten sättes i bottenkastrullen o rabarbern varvat med sockret i den övre, och så får man tappa saften i flaskor från slangen i kastrullens övre del där den samlats. Saftningen av rabarber tar ca 1+ timme o så låter jag den stå i ca halvtimme före jag tappar på flaskor. Själv använder jag plast(frys)flaskor, då jag fryser det sedan, kanske ditt recept har så mycket socker för att hålla ofryst? Saften som kommer ut är ju koncentrerad, så kan spädas ut enligt smak, själv tillämpar jag ca 1 del saft & 3-4 delar vatten. 😊

  Gilla

  • Ja, före pollenmolnen är det definitivt ingen idé att putsa dom!
   Den sockermängden verkar ju rimlig, tack för info. Jag äger ingen Saft-Maja, så jag följer exsvärmors recept där man häller kokande vatten med socker över rabarberbitarna. Enklare kan det inte bli! 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.