En annorlunda dag och fullbokad vecka


I morse hade jag ställt telefonen på väckning kl 8 för att kunna boka tid hos veterinären. Dels för ett urinprov, dels tandputsning och ‑koll. Vi fick tid till 10.15.

Urinprovet ville jag ta för att få reda på om Mias urinvägsbesvär beror på bakterier eller nåt annat. Tandkollen var närmast för att avlägsna tandsten.

Mia sövdes och blåsan gick att tömma genom att trycka på den. Veterinären konstaterade att Ph-värdet var högre än det borde, nämligen 7,0. Mellan 5 och 6 är normalt. Svar på bakterieodlingen får vi senast om ett par dar.

Veterinären gjorde också en ultraljudsundersökning för att kolla om det fanns urinsten eller -grus i blåsan, men lyckligtvis hittade hon inget. Skönt att höra. Njursvikt kunde alltså uteslutas.

Sen var det dags för tänderna. Oj, oj, oj! Särskilt mycket tandsten hade hon inte, men däremot var tre kindtänder redan förintade på grund av tandresorption, en tandsjukdom som man inte känner orsaken till.

Ytterligare en tand är angripen och måste tas bort. Dock går det inte att dra ut tanden, utan den måste borras bort eftersom det angripna området sitter strax under tandköttet.

Undra på att hon inte har varit sig själv! Hon har haft gräslig tandvärk, stackars kisse. 😥 Nu förstår jag varför hon var mycket piggare så länge hon fick inflammationshämmande värkmedicin i samband med urinvägsbesvären.

När jag bokade tid nämnde jag också att veterinären skulle kolla om hon lider av artros, som är vanligt hos katter i Mias ålder. Hon har nyligen fyllt elva år.

Röntgen hade veterinären inte tid med i dag, men hon kollade rörligheten i lederna. Båda arm­bågarna var stela och den vänstra knakade när hon böjde den, vilket är ett tecken på artros eller början till det. Den högra höften var stelare än den vänstra.

Så att bli gammal är minsann ingen dans på rosor för katter heller. ☹

Den här veckan har blivit fullbokad på nolltid. Jag som behöver ”ladda upp” mellan aktiviteterna får snällt vänta till nästa vecka. Den är än så länge stillsam.

I dag veterinären, i morgon provianteringsdag och besök hos en god vän, två tidningsuppdrag på onsdag, styrelsemöte i väglaget på torsdag, tandhygienisten på fredag och ytterligare ett tidningsuppdrag på lördag.

Chefen på tidningen var i nöd på grund av ”stort manfall”, så uppdragen föll på mig. Att säga nej till sånt jag gillar har jag svårt för.

Dessutom är arvodena mer än välkomna. Jag kollade nyss priserna hos veterinären som är specialiserad på vård av katt‑ och hundtänder. Minst ett par hundra euro får jag räkna med. Huvvaligen säger dom i Norrland.

12 tankar om “En annorlunda dag och fullbokad vecka

 1. Pingback: En låång dag – Uddmors betraktelser

 2. Oh, vilket elände, att det skulle bli både det ena och det andra problemet med kisse. Min katt Torsten, jämngammal med din slutade äta när han var ca 3 år. Veterinären konstaterade då samma tandsjukdom som du nämner, 3 tänder fick plockas bort. Men, efter det har han inga tandproblem, inga fler tänder ha drabbats. Artros hos katt känner jag dåligt till trots att jag haft så många katter. Jag håller alla tummar för att det ska gå bra med Mia, och att det inte blir en alltför blodig nota…men det är kanske att hoppas på för mycket

  Gilla

  • Även katter får ålderskrämpor tyvärr. Då verkar det som om tandsjukdomen inte fortsätter sprida sig, men det kan ju vara individuellt. Tack för tummarna och hälsa Torsten! 🙂

   Gilla

 3. Full rulle, du verkar trivas med dina uppdrag, vilket kanske är en förutsättning?
  Veterinärkostnaderna är det många som reagerar på, läste häromdagen om en person som ringt runt till olika veterinärär för att få kostnadsförslag för ett enkelt ingrepp och hör och häpna det varierade mellan summor med 3 nollor till 4 nollor, minns inte exakta summor, men känns helt orimligt att det ska vara så gigantiska skillnader.

  Gilla

  • Ja, skrivjobben gillar jag. 🙂
   För den här tandåtgärden fick jag ett pris på 500-700 €! Kliniken påpekade att priserna är mycket högre i stan, så nog är det dyrt. 😦

   Gilla

 4. Fattar inte varför veterinärkostnaderna är så höga i Sverige. Här i Frankrike är de mer humana. Stackars lilla kisse, hoppas hon ska må bättre på ålderns höst eller vår låter ju bättre.

  Gilla

  • Det här priset gällde en privat praktiserande veterinär i Finland (där jag bor). Förmodligen räcker ett par hundra inte ens till. Den kommunala har klart humanare priser, gårdagens entimmesbesök gick på 94 €. Vad betalar man i Frankrike?

   Gilla

 5. Fullt upp hos dig … bra att du orkar vara så aktiv och tjäna lite extra – ja, med tanke på vad det kostar att gå till veterinären. Tråkigt med Mias tandproblem … hon klarar sig säkert
  bra utan tänder, men kanske blir det lite sämre med musfångandet … 🙂

  Gilla

Kommentarer är stängda.