Strålningsdos och -område


Korrigering
I inlägget den 3.12 antog jag att stråldosen var 2 x 2,67 gray. Nu vet jag bättre.

I samband med gårdagens behandling frågade jag personalen i ”mitt team”. Det rör sig om 2,67 gray (1 gray = 1.000 millisieverts) per behandlings­tillfälle, alltså totalt 40,05 gray (= 40.050 millisieverts) för 15 behandlingar. En dator­tomo­grafi­under­sök­ning är t ex 20 mSv.

Visst är det märkligt att man försöker motverka sjukdom med strålning som i sig är skadlig? Dock blir jag lite lugnare av att på Wikipedia läsa ”Joniserande strålning används inom sjukvården för sina celldödande effekter, speciellt som strålbehandling av cancer. Strålningen är då omsorgsfullt kon­cen­trerad på det område som ska behandlas.

Det bekräftas ju också av bilden på strålningsområdet. Den tiggde jag till mig i dag. 😊

8 tankar om “Strålningsdos och -område

 1. Nu är det ett tag sedan jag strålbehandlades, hösten 2017. Brukade räkna strålningspunkterna (maskinen hade speciellt ljud när den strålade) om jag minns rätt var det 22 punkter, det kan man få bekräftat av sköterskorna.

  Gilla

   • Har förstått att Finland har bättre maskiner än Sverige. Och ni har Docrates som många från Sverige åker till.

    Gilla

   • Det här är min enda erfarenhet, så jag är inte kompetent att bedöma. 🙂 Jag visste inte ens att det finns nåt som heter Docrates! 😀

    Gilla

   • Den finns i Helsingfors, och försäkringskassan här betalar en stor del av behandlingen. Det konstiga är att försäkringskassan betalar inte för privata kliniker i Sverige. Många kopierar sina papper och sänder dem till Docrates för bedöming och de ligger där sedan och väntar utifall att. Tror att den första bedömningen skall man betala själv och den går på ca 5.000 kr

    Gilla

 2. Oj vad du är insatt! Ja dom strålar inte mer än nödvändigt, dom hade sina tre tatuerade prickar att rikta in sig på och jag fick titta på en skärm och med hjälp av andningen styra en pelare och när den var i optimalt läge skedde strålningen. Dessutom fick jag ju bröstförminskning för att inte behöva så stor strålningsdos.

  Gillad av 1 person

  • Mest nyfiken. 😀 På ÅUCS används en fjärrstyrd, datoriserad anläggning där mina uppgifter finns lagrade vad jag förstår. Bara att lägga sig ner så börjar behandlingen. 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.