Jubileum och snygg i håret


Jubileum
I dag firar jag 13 års jubileum! Den 20 maj 2007 återvände jag till mitt hemland efter 32 år ”i för­sking­ringen”, närmare bestämt Sverige. Det betyder att jag vid det här laget har bott i Finland längre än i Sverige.

2007 var också året jag började blogga. ”En utvandrares vedermödor” hette den första bloggen och beskrev allt man måste göra och tänka på i samband med flytt till ett annat land. Om landet hade varit ett annat än Finland skulle byråkratin förmodligen ha varit ändå ohyggligare, men den räckte gott och väl som den var.

Bloggen handlade också om avsked och reflektioner kring flytten. Då flytten närmade sig stod jag en dag vid kyl­skåpet för att hitta nåt ätbart. Plötsligt började tårarna rinna nerför kinderna. Det slog mig att jag högst antagligen aldrig skulle återse de människor som hade varit en del av mitt liv hittills.

Sorgen avtog ganska snart. Mitt beslut om att flytta var väl övervägt. Dessutom skulle jag ju flytta till byn och huset där jag vuxit upp, inte till ett främmande land. Jag var på väg hem. 😊

Och här sitter jag nu på Udden och mår lika gott som för 13 år sen. Min barndomsvän  och bloggkollega frågade en gång med fasa i rösten nåt i stil med ”Men hur i all världen kan du tänka dig att bo där ute på vischan?” En annan nära vän var övertygad om att jag skulle gripas av lappsjuka.

Både deras och andras farhågor har kommit på skam. Jag trivs som fisken i vattnet och brukar påstå att det bästa med att åka bort är att få komma hem igen. Att åka bort innebär för övrigt en tidsgräns på några timmar för att jag ska känna så. Udden har alltid haft och kommer alltid att ha en given plats i mitt hjärta. ❤

Snygg i håret
Strax innan jag satte mig vid dagens middagsbord blev jag fullkomligt häpen. Husse sa att jag var snygg i håret! Det kan jag inte minnas att han nånsin sagt tidigare?

I går var jag nämligen till frissan och återfick en frisyr jag trivs med. Den där idén om att ”odla” längre hår har jag alltså släppt. Hon fick således helt rätt min ovan nämnda barndomsvän – hon trodde att jag skulle ge upp efter ett tag.

Det är egentligen bara fördelar med kort hår. Inget som hänger över kragen, det går åt mindre schampo, är lättare att torka och blåser inte i ansiktet. Och om det regnar, torkar det på nolltid. Tanter i min ålder och med mitt gråa hår ska ha det kortklippt, sådeså. 😉

(Bilden är lånad – riktigt så här ser jag inte ut. Än så länge, bäst att tillägga.)

11 tankar om “Jubileum och snygg i håret

 1. Inte visste jag att du var en finska i förgängelsen som flyttat hem igen! Jag har faktiskt aldrig allvarligt övervägt en flytt hem, dels har jag inte haft något hem att återvända till, inga släktingar i livet heller,. Jag har nog känt mig ganska rotlös hela mitt vuxna liv. Är glad för att du känner att du tog rätt beslut och inte har ångrat flytten. Fast ångrar man sig får man väl flytta igen, inget behöver ju vara för evigt. Nu när alla släktingar är borta är det länge sedan jag besökte Finland, men det finns alltid i mitt hjärta, jag har en urfinsk själ”

  Gilla

 2. Din berättelse påminner om när jag bodde i Umeå och satt på en balkong i sta’n och längtade efter syrenerna och sjön hemma i Karperö. Nu är jag här och njuter av ”lantluften” 😀 Önskar er en härlig sommar. Kramar ❤

  Gilla

 3. Tänk att det gått så lång tid! Trodde verkligen inte att du skulle bosätta dig där permanent, för mig var du en utpräglad stadstjej som ville ha stadens alla aktiviteter och frestelser och sociala sammanhang. Men det var ju helt fel och det är ju fantastiskt att det blev så bra ingen är gladare än jag 😊
  Ha, ha förstod att du skulle klippa dej, för egen del tycker jag att tanter också kan ha lite längd på kalufsen.

  Gilla

  • Nä, jag är nog en lantis i grund och botten. 🙂
   Tanter som inte är gråhåriga kan gott ha lite längre hår tycker jag också. 🙂

   Gilla

 4. Tyvärr har jag aldrig haft något barndomshem att flytta hem till. Därför har jag fått göra ett hem av min tillvaro. Nya kapitel och detta som jag hoppas ska bli mitt sista. En dröm ett liv som blev mitt.

  Gilla

 5. Lycka till nu med ditt nya gamla liv, det var uppfriskande att läsa ditt inlägg. Jag har bokat frissan och funderar på hur håret ska klippas? Nu en page, lite längre med betoning på lite, ska den kortas och jämnas till eller ska jag klippa min kortare som jag så ofta har haft? Den som lever får se. Ha det fortsatt härligt i ditt nygamla liv. Kram 🌷🌷🌸🌷🌷

  Gilla

Kommentarer är stängda.