Små favoriter


För att få en uppfattning om antalet insekter på vår planet googlade jag förstås. Sökresultaten blev inte som väntat. En av rubrikerna fångade mig speciellt: ”Forskningsrapport: Insekterna kan vara utdöda inom 100 år”. Enligt artikeln har rapporten publicerats i BiologicalConservation. En skräm­mande och oerhört sorglig tanke. 😥

Enligt Wikipedia finns det ca 900.000 insekter på jorden. Bland dom har jag många favoriter, både så’na jag delar husrum med och så’na jag stöter på utomhus. I går kväll råkade jag få syn på en liten krabat (mindre än 5 mm) som undersökte elspisen.

Det händer inte så ofta att vi träffas och att jag har kameran till hands. Senaste mötet var i april 2018, enligt ett blogginlägg. Bokskorpioner eller klokrypare  fascinerar mig speciellt av nån anledning. Möjligen för att dom inte visar sig så ofta och har ett annorlunda utseende.

Jag kunde inte låta bli att peta lite försiktigt på den lilla filuren. Den viftade hotfullt med sina klor, men när jag inte lät mig skrämmas backade den i full fart. Bland mina favoriter är det inte så många som klarar den manövern.

Bland övriga favoriter kan nämnas bland annat spindlar, vårtbitare och en mängd skalbaggar. Hittills har myrorna inte funnits med på listan, men efter att ha börjat läsa Myrornas hemliga liv har dom också blivit populära, eller snarare skapat respekt för hur fiffiga och mångsidiga dom är.

Bland flygande insekter toppas listan av humlor, sländor och svärmare, men fjärilar är givetvis också favoriter. Just nu har gräsulvens larver vaknat efter vintern, ett säkert vårtecken om något. 😊

3 tankar om “Små favoriter

  1. Ingen rolig läsning om insekternas överlevnadstid. Min systerdotter kämpar på och gör iordning trädgården med sådana växter som humlor och bin har mest nytta av. De gör verkligen vad de kan eftersom alarm har kommit om hur dessa minskar i antal. Hennes dotter, i sin tur, gjorde bihotell och det sitter sådana uppe lite överallt i trädgården sedan skolavslutningen förra våren, då hon hade det som ett avslutningsprojekt i skolan. De har mycket ved och hon sågade till bitar i lagom storlek och borrade många hål i olika storlekar. Nu väntar de ivrigt på att få se hur det ska komma ut små varelser ifrån de hål där bina parkerat sina avkommor.
    Jag vet inte riktigt hur processen går till men jag ser deras iver att hjälpa till för insekternas fortlevnad.
    🙂

    Gilla

Kommentarer är stängda.