25.3 – Mat och annat gott


Vi har dinerat hos grannar, fått jordgubbstårta och skrattat gott. Husse har bjudit på hotellfrukost och glömt smörgåsarna. Första krokusen har slagit ut.

Dinerat hos grannar
Förra måndagen var vi bjudna till herr och fru grannen på middag, på tisdagen till ”Lingongrannen”. Matlagningsledigt två dagar i rad med andra ord. 🙂

Måndagens middag bestod av ugnslax och hassel­backs­potatis med diverse gröna tillbehör, på tisdagen fick vi karelsk gryta med kokt potatis och grönsallad till. Båda måltiderna smakade utmärkt och säll­skapet var som vanligt både pratsamt och trivsamt.

Jordgubbstårta
På onsdagen fyllde Husses moster år och bjöd som vanligt på ett dignande kaffebord, både salt och sött. Som pricken över i tronade en maffig gräddtårta med jordgubbar.

Varje gång jag ser en jordgubbstårta påminner det mig om en sommar för länge sen. Fostermor och jag var på besök i byn och blev bjudna på jordgubbstårta. Det var sommarens första, så jag utbrast förtjust ”Oj, så gott, jordgubbstårta är min favorit”.

Det borde jag inte ha sagt. På varje visit efter det blev vi bjudna på jordgubbstårta. Jag tror jag åt mig igenom ett halvdussin innan alla visiter var avklarade. Vid det laget hade jag fått mer än nog. Men det var som sagt länge sen, i onsdags åt jag med god aptit.

Skrattat gott
Torsdagens program utgjordes av Mark Levengood som roade oss i Villa Lande under en dryg timme. Det blev många hjärtliga skratt, men också en del tänkvärt.

Mark är en fenomenal entertainer och hanterar sin publik synnerligen proffsigt tycker jag ända sen jag hörde och såg honom i Östersund för länge sen. Definitivt en lands­man att vara stolt över.

Hotellfrukost
Söndag morgon vaknade jag till ett fräsande ljud från köket. Snart spred sig också doften av stekt bacon. Husse gjorde äggröra med bacon till frukost.

Jämfört med mina vanliga två smörgåsar var det här en lyxmåltid som jag i regel bara har ätit på hotell. Han har som tidigare nämnts, många strängar på sin lyra våran Husse. 🙂

Glömt smörgåsarna
Vid lunchtid meddelade Filosofen att han lämnade byn. Det betydde att han skulle vara på Udden ca 20 minuter senare. Husse tyckte att vi skulle bjuda på varma smörgåsar som omväxling.

Nu satt han satt i vardagsrummet och läste i godan ro. Han hade ju redan bevisat sina kocktalanger den dagen så jag sa inget om att det drog ihop sig till för­be­redelser utan hade i tysthet gjort i ordning smörgåsarna som nu var klara att sätt in i ugnen.

När jag serverade dom utbrast han: ”Oj då, dom hade jag glömt att vi skulle ha.” Kommentaren framkallade breda leenden hos mig och Filosofen.

Utslagen krokus
Mina gula krokusar brukar slå ut sist av alla, men i år hade dom tydligen bestämt sig för att vara föregångare. När jag gick ut för att hämta posten såg jag att dom första redan slagit ut.

Vårens första blommor, oavsett om de är vilda eller odlade, framkallar alltid glädje. Dom bevisar att våren verkligen är i antågande. 🙂

2 tankar om “25.3 – Mat och annat gott

  1. Så mycket kalasande det kan bli ibland, jag sa nyss till maken att det nog är dags för att bjuda ungarna på soppmiddag igen. Det gillar alla och så gott bröd och pålägg till, bättre att bjuda enkelt så det blir av.
    Jag såg krokus utanför min mammas boende i söndags, men på vårt land har de inte kommit upp så långt. I helgen tog vi upp pelargonerna från källan, nu får de acklimatisera sig i ljuset och värmen, sen ska de klippas ner och planteras om. Jag är väldigt kär i pelargoner.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.