14.3 – Lovande


Svanparet har rekognoserat, vinden har varit ostlig, jag är betagen i mossor och har fått en offert­begäran.

SvanparSvanparet på rekognosering
Igår hörde och såg jag ”vårt” sångsvanepar. Dom svepte ner över viken och landade på isen under livligt kommunicerande. Besöket blev av förståeliga skäl kort; än så länge finns det inget öppet vatten i den här delen av sjön.

Men så snart vi slipper minusgraderna nattetid ljusnar situationen. Den 28.3 i fjol var viken så gott som isfri har jag antecknat.

Ostlig vind
Ostlig vind så här års är inte så vanligt, men de senaste två dagarna har vinden envisats med att blåsa från öster. I förrgår hade jag putsat klart fram till ”lupinlunden” eller sorkslänten, hur man nu vill benämna området, och hade tänkt fortsätta igår men den kalla vinden avskräckte mig efter en stund.

Som tur finns det lika mycket jobb på västra sidan av huset. Där fick jag både sol och lä och blev så varm att jag slängde jackan.

MossgröntBetagen i mossor
Min kärlek för mossor tycks tillta med åren… Det kanske hänger ihop med att jag själv börjar bli lite mossig? 🙂

Vår och höst är dom som vackrast då tillgången till fukt är som störst. Jag har några speciella favo­riter, men gillar alla, oavsett utseende. Mest kanske för deras vackra, olika gröna färgnyanser, men också för artrikedomen, mjukheten och doften. Fuktig mossa doftar ljuvligt tycker jag.

Jag har full förståelse för att man kan tillbringa ett helt liv med att studera mossor. Enligt Forst­sty­relsen 2012 har det i Finland hittats 892 mossarter! Plus den gräsmossa som upptäcktes i Houtskär 2012, Brachythecium laetum.

Kanske Brachythecium laetum

Kanske Brachythecium laetum?

Om Googles bilder på den nyupptäckta arten stämmer, är den väldigt välbekant. Sån mossa växer på berget invid dasset och brukar ofta hamna framför kameraobjektivet, speciellt på våren. Vissa utskott ser ut som minipalmer och blir ibland nästan lika höga som ett tallbarr.

Tyvärr kan jag inte namnen på mer än ett fåtal mossor, inte ens alla favoriter. Det finns bl a en mossa som har små parvisa blad som jag jättegärna skulle vilja veta namnet på (se bilden nedan). Om du kan bidra med namnet vore jag väldigt tacksam!

Favoritmossa

Okänd skönhet

Offertbegäran
Ibland är det förnämligt med mobiltelefon. Om jag inte hade haft en, hade jag missat gårdagens offert­begäran eftersom jag stod ute med krattan i handen.

Jag lovade skicka offerten senast måndag, så i morgon bör jag lämpligen skriva den. I och med att den ska användas som underlag för en bidragsansökan gäller det att utforma den på rätt sätt.

Om offerten blir antagen kan jag se fram mot ett både roligt och intressant uppdrag där jag kommer att behöva lära mig en del nytt. Sånt är alltid berikande. 🙂

2 tankar om “14.3 – Lovande

  1. Håller absolut med dig att mossor och lavar är såå vackra. Det var faktiskt barnen på förskolan som fick upp mina ögon, eftersom vi alltid hade luppar med oss när vi var ute i naturen upptäckte dom många enormt fina mossor och lavar som kan ha dom mest otroliga färger och formationer. Men den på bilden undrar om det inte är en mossa och en annan växt som lierat sig med varann? Det får du undersöka…

    Gilla

Kommentarer är stängda.