9.12 – Sinnesfrid


Jag har botat ångesten, fått ett tecken från ovan, planerar för nästa år och minns den här dagen i fjol.

Ångesten botad
Igår eftermiddags åkte jag hem till en av mina kursdeltagare. Skälet var att vi pratades vid kvällen före och kom fram till att problemet inte gick att lösa på distans. Och problemet var helt och hållet mitt fel. 😦

Windows 8-1När vi sågs den 3.12 tipsade jag henne om OneDrive och hjälpte henne lägga upp ett Microsoft-konto. Så långt allt väl, men sen valde jag i hastigheten att ansluta hennes dator till kontot utan att tänka mig för. En ny funktion i Windows 8.x som jag alltså inte behärskar.

Det innebar att hon enbart befann sig ”i molnet” och inte kunde komma åt vare sig skrivbordet, genvägarna eller sina filer! Självfallet ska det gå att växla mellan det lokala datorkontot och molnkontot men jag hade ingen aning om hur, så jag försökte hjälpa henne att återgå till det lokala kontot.

Jag konsulterade studiematerialet Windows 8 Fördjupning, men det visade sig att man inte längre gör så i Windows 8.1. Där började ångesten. Jag trodde ändå jag skulle kunna få till det om jag fick pilla på hennes dator, så vi beslöt att jag skulle komma hem till henne.

Hon var redo att starta kaffekokaren, men jag ville jobba först. ”Koppla från” hittade jag under hennes profilbild för användarkontot och valde det. Lätt som en plätt kan man tycka, men det var det inte alls, för det hände inte ett smack förrän jag hade kallstartat datorn. Men sen så var ångesten botad och jag fick både kaffe och en trevlig pratstund.

Jag gjorde ytterligare en liten insats efter kaffet och vi repeterade en del från kursdagen så två timmar försvann i ett huj. Skönt att jag kunde rätta till min tabbe. 🙂

BläckTecken från ovan?
Innan jag åkte i väg igår hade jag fått ett önske­mål om språk- och översättningskontroll från skydds­lingen. Och bråttom var det. Han skulle lämna in examensarbetet till tryck på kvällen, så jag gjorde en snabb omprioritering på min lista vid hemkomsten.

Att kontrolläsa på skärmen funkar inte för mig, jag behöver ha ett papper att läsa på så jag skrev ut texten och letade rätt på en ny rödpenna. Jag märkte att den ”blödde” men upptäckte inte att hatten innehöll massor med bläck, så vips hade jag en stor röd blaffa i handen. Månntro ett tecken från ovan att jag ska sluta med rödpenna? 😀

Planering för nästa år
Mycket av min tid går just nu åt till planering av ett rådslag som Daphnia står värd för i början på februari 2015. Det gäller att boka lokal, föreläsare, göra inbjudningslista, programpunkter, etc, etc. Det kan tyckas att vi är ute i god tid, men snart är det jul och januari brukar försvinna lika snabbt som december så det känns lagom att tänka till redan nu.

9.12.2013
Den här dagen i fjol åkte jag till Helsingfors för att hälsa på mamma på sjukhuset och hjälpa henne med en del pappersexercis. Det känns kolossalt avlägset fast det bara är ett år sen.

Den vådliga färden skrev jag om på bloggen den 10.12.2013 och tänker därför inte orda mer om den. Jag är av många skäl oändligt glad och tacksam för att jag slipper en repris.