16.10 – Blommor och skoförvaring


Jag gläds åt säsongens sista blommor, är glad över att bo på Udden, har levererat min första över­sätt­ning, slängt ”antik” pasta och städat bort sommarskorna.

Säsongens sista blommor
När jag tittar ut från köksfönstret ser jag bara snöbär och en ensam blommande malva, men det är för­vå­nans­värt många andra blommor som har överlevt frostnätterna. Den rosa ölandstoken, kärleksörten, höstastrarna, hängpelargonerna och ampelblommorna på trappan är inte med på kollaget, men dom skänker också ögonfägnad fortfarande.

Glad
Jag är alltid glad över att bo på Udden, men speciellt nu. Jämtland har redan fått årets första snö! Temperaturen skiljer också en hel del, speciellt idag då det var nästan tio grader som mest. I morgon ska ”värmeböljan” visst fortsätta, då utlovas också tvåsiffrig temperatur.

Sent i eftermiddags blev det ovanligt ljust. Tillräckligt ljust för att jag skulle upptäcka att det var dags att städa.

Vi hade förmånen att få se solen ett par timmar, till skillnad från igår då man fick passa på mellan regnskurarna om man hade ärende ut och det krävdes belysning redan på eftermiddagen om man skulle fingranska nåt. Och värre blir det innan snön kommer. 😦 Men jag vill inte ha den än!

Första översättningen
Sekreteraren i Daphnia meddelade igår att han behövde hjälp med en översättning. Han ville skicka ut info om att Daphnia nu också finns på Facebook. Min  (fria) översättning godkändes utan ändringar så jag klarade första uppdraget.

Antik pasta
Jag var säker på att jag hade syltsocker i skafferiet men det krävde att jag flyttade på ett antal påsar och burkar för att lokalisera det. Bland annat hittade jag fullkornspasta med bäst före-datum 09 2004! Den som spar han har.

Jag hittade också en burk med råris som jag hade med mig från Östersund (våren 2007) men det luktade illa tyckte jag, så det fick göra pastan sällskap i slaskfatet. Jag såg för all del inga kusar, men åldern och lukten gav mig avsmak.

Tur att man inte gör likadant med gamla människor. 😀 Något syltsocker äger jag inte visade det sig.

Slut på sommarskor
Det är ju ett bra tag sen jag använde sommarskor men har inte haft inspiration att städa undan dom förrän idag. Halva köket såg ut som ett skolager innan jag var klar och golvet i garderoben fick sig samtidigt en välbehövlig städomgång.

Förutom skodon har jag väldans gott om skohorn märkte jag. Och lössulor. Långt fler än jag behöver.

Mängden skohorn kommer sig delvis av att jag förvarar lågskor i askar (för att kunna stapla dom på varandra) och där får sko­hor­nen inte plats. Dom används nämligen bara när jag nyss har använt skorna, sen när dom är ”upp­spän­da” åker dom tillbaka ner i skoasken.

Av utrymmesskäl förvaras vinter- och sommarskor i bananlådor. Två lådor på varandra får plats i min lilla köks­garde­rob och i dom får jag plats med nästan alla vinterstövlar och ‑kängor, respektive var­dags­sommar­skor. Det förhindrar också att sko­donen blir dammiga. Det gäller att an­passa sig till ”compact living”.

Det där med skoaskar har jag praktiserat länge och upptäckte att det var idealiskt när jag skulle flytta. Jag behövde bara binda ett snöre runt askstaplarna så var dom klara att förflytta. Dessutom enkla att ställa in på nya stället. 🙂