10.12 – Frid och fröjd igen


Det har stormat på Udden och är nyttigt med elavbrott. Jag har vurpat, haft kärt besök och vill åka till Madagaskar.

Full storm
Livet på Udden var stormigt igår. Förutom vindilen som riste i huset föll snöblandat regn som gjorde att jag var oändligt tacksam för värme och tak över huvudet.

Nyttigt med elavbrott
Vid lunchtid kom första varningen. Strömmen gick, men kom tillbaka några minuter senare. 12.45 var det dags på allvar. På grund av illvädret var det skumt inomhus redan den tiden, men det gick att läsa tidningen om jag satt vid fönstret.

Jag kände på mig att elavbrottet kunde bli långvarigt så jag stängde dörren till vardagsrummet (som har enbart elvärme) och tände upp i köksspisen. Tack och lov för den! Eftersom det inte gick att tina bröd i mikron, la jag brödbitarna i ugnen och fick ändå min efterlängtade smörgås.

Jag vet ju hur elberoende jag är men det var ändå nyttigt att uppleva ett elavbrott. Vad jag än tänkte göra kom jag på att det inte gick. Min Zenbook gick ju att använda, men modemet kräver ström så ut på nätet kom jag inte.

Om avbrottet hade blivit långvarigt, insåg jag att jag skulle bli tvungen att bära upp vatten från sjön både till dricks- och tvättvatten eftersom båda vattenpumparna går på el. Värma vatten och laga mat kunde jag göra på spisen.

Att hålla värmen i huset skulle också gå bra. Förutom köksspisen har jag en kamin i sovrummet så jag skulle nog överleva. Det har ju alla tidigare generationer gjort!

Tre timmar senare var strömmen tillbaka. Värmen hade under den tiden sjunkit till 14 grader i vardagsrummet. Vilken lyx att ha automatisk värme igen, kunna tända lampor, ha varmvatten i kranen och höra vattenpumpen gå. För att inte tala om kyl och frys.

Snitsig vurpa
Om jag bodde i USA skulle jag antagligen stämma Croqs… Efter påfyllning i spisen konstaterade jag att det var skäl att fylla på i vedlådan. På med ”musjackan” och vinter-Croqsen och ut i stormen. Redan på vägen upp till vedlidret höll jag på att halka, men klarade mig med en förvriden piruett.

På tillbakavägen hade jag en vedbärare i var hand för att belasta kroppen jämnt och hann bara tänka ”jag vill inte ramla” så kanade jag i väg och landade på ena skinkan i snögloppet. Den ena vedbäraren la sig också på sida. Men jag landade mjukt och stötte mig inte. Tur att man inte har så långt till marken. 😉 Veden hölls lyckligtvis kvar i bäraren så jag behövde bara vända den på rätt köl.

Att Croqs marknadsförs som halkfria kan man alltså ta med en nypa salt, dom är uppenbarligen inte testade i den här väderleken eller på underlag med blötsnö. Innan jag skulle hämta nästa lass bytte jag om till Nokia-stövlar och klarade mig utan vidare missöden.

Kärt besök
Idag har ”skyddslingen” hedrat mig med ett längre besök. ”Jag har massor att berätta” aviserade han i förväg. Det kunde jag instämma i när jag hört om allt som hänt sen sist och vad som är ”på G”.

En del av samtalet handlade om kommunikation – ett så gott som outtömligt och ytterst intressant ämne. Att förmedla ett budskap så att motparten uppfattar det så som jag avser det är verkligen inte det lättaste, varken muntligen eller skriftligen.

Madagaskar nästa
Hela mitt liv har jag velat besöka Tibet. Nu vill jag också åka till Madagaskar! Tack vare ett natur­program som är inspelat därifrån och som visas på finska TV1 har jag blivit förälskad i ön.

En fascinerande natur med nästan enbart endemiska växter och djur. Wow, dit ska jag styra kosan när jag får lust att åka längre bort än till Kimito. 😀

 

15 tankar om “10.12 – Frid och fröjd igen

 1. Jag kom att tänka på Bruce Chatwins berömda telegram ”Gone to Patagonia” som han skickade till sin arbetsgivare… Gone to Madagaskar i ditt fall, varför inte? 🙂

  Gilla

   • Hur i hel.. hela friden kommer du ihåg det?? 🙄
    Jag kan nu också berätta att det går precis lika bra med Maksalaatikko, även om budskapet i sig förlorar lite knorr. 😀

    Gilla

   • Inte riktigt, men nära nog! Ta bort laatikko på slutet annars blir det likkistelåda (arkku=kista). Därmed är veckans lektion slut. Nästa vecka får du lära dig vad BB heter på finska. 😀

    Gilla

   • Nej det verkade ju lite tautologiskt även på finska, därav min passliga invändning. Inte tårta på tårta, men väl kista på låda.
    Ser fram mot nästa veckas överkurs, där vi tydligen sa tala om BB, eller
    Synnytyslaitos, som en del kallar det. 😀

    Gilla

   • Äsch, nu förstörde du hela nöjet… Du kan alldeles för mycket finska redan. Vi kanske kan övergå till tasmanska? 😦

    Gilla

   • Så ja.. Jag har ju en skaplig lärare, inte min förtjänst..
    Hyvää jatkoa illalla! 8)

    Gilla

   • Äntligen får jag rätta! Hyvää illanjatkoa (”god kvällsfortsättning”) tror jag infödingarna säger. Det samma önskas dig! 🙂

    Gilla

 2. Stormat har det gjort här också, massor, dock inget strömavbrott, antagligen för att det inte finns några träd som kan lägga sig på ledningarna.
  Madagaskar, hm kanske ett nytt resmål för oss?

  Gilla

Kommentarer inaktiverade.