Vårkontroll


Sol och tvåsiffriga plusgrader i dag igen fick mig att företa en vårkontroll på tomten. Jag kände på mig att de första blåsipporna hade slagit ut. Och det hade dom ju. 😊Scillan väntar på sin tur, fast dom som växer på varmaste och soligaste platsen hade redan slagit ut delvis. Dagliljan sticker upp blekgröna skott och aklejan håller på att veckla ut sina första blad.

Dom första ljusgröna gullvivsbladen syntes också på den före detta gullvivsslänten, men har minskat för varje år. Jag kan tänka mig att dom inte gillar hallonsnåren som inkräktar på deras växtplats.

Lyckligtvis har dom spridit sig till närheten av trappan, så jag kan få en bukett utan att gå mer än några steg. Bakom komposten brukar också finnas en växtplats.

I stranden hittade jag till min stora överraskning en nykomling. En lila krokus har tydligen hittat en bra plats där.

Husse googlade på förökning och kunde meddela att om man låter krokusen blomma ut och vissna, kan den sprida sig med frön. Det ante mig, någon annan förklaring finns inte. På Udden får dom alltid vissna i lugn och ro.

Den gula krokusen verkar däremot inte alls lika villig att fröa av sig. Enda stället den blommar är där jag stoppade ner lökarna för flera år sen. Den föredrar av allt att döma att utöka sig via lökarna, för plantorna har blivit större i omfång.

Isen har släppt i stränderna och bryggan flyter fritt, men resten av sjön är fortfarande istäckt som jag skrev nyligen. Om ett par, tre veckor ger den sig om vädret håller i sig.

Så nu går vi raskt mot våren. Visst är det ett härligt ord och en ljuvlig årstid! Utom för dom som drabbas av vårdepression och pollenallergi förstås. Därvidlag är jag lyckligt lottad. 🙂