”Teflonminne”


Ett finare ord för glömsk är disträ. Jag har brukat hävda att glömska kommer sig av att man inte är koncentrerad eller fokuserad. Men det är inte hela förklaringen tror jag.

När vi kom ut från butiken i går öppnade jag bakdörren till bilen som stod utanför ingången för att ställa in paketen jag hade hämtat. Då hörde jag Husse ropa ”Tänkte du ta den bilen?”. Jag hade redan hunnit notera att bilklädseln inte stämde, men totalt missat att bilen hade annan färg. Skrämmande.

I dag hände nåt liknande. I samband med morgontoaletten kom jag inte ihåg om jag hade tvättat ansiktet. När jag rekonstruerade mina förehavanden kom jag fram till att jag inte hade det.

Men det finns bot. I dag läste jag en artikel i Illustrerad vetenskap: ”… Forskarna kunde bland annat se att ett högre intag av magnesium var förknippat med minskad hjärnatrofi och framför allt med ett ökat skydd av de delar av hjärnan som styr minne, inlärning och motorik.

Så hur mycket magnesium behöver vi? Citat ur samma artikel: ”… Helt konkret observerade forskarna att hjärnans biologiska ålder var ett år lägre än kroppens biologiska ålder hos personer som intog mer än 550 milligram magnesium om dagen, jämfört med dem som bara fick i sig cirka 350 milligram om dagen.

Läst på nätet: Magnesium finns i många livsmedel, men speciellt i kornprodukter och grönsaker. Gröna blad­grön­saker, nötter, bananer, baljväxter, mörk choklad, kaffe och mejeriprodukter, potatis, kött, skaldjur och fisk är också viktiga källor.

På min magnesiumburk står det 375 mg/tablett. Till­sam­mans med kosten kanske jag kan komma upp i 400-450 mg. Så där har vi förklaringen! Min hjärna har drabbats av atrofi, dvs börjat skrumpna, något som tillhör åldrandet har jag läst mig till. Suck.

Att man inte rekommenderar högre intag då det gäller kosttillskott beror på att det kan förorsaka diarré. Det gäller alltså att få i sig mer av livsmedel som innehåller magnesium. Tyvärr är jag dålig på blad­grönsaker, mörk choklad och skaldjur, men övriga födoämnen ingår normalt i kosten.

Å andra sidan spelar ett år hit eller dit ingen större roll då det gäller hjärnans ålder. Förr eller senare är teflonminnet konstant. 😀

4 tankar om “”Teflonminne”

 1. Jag tror nog att mycket beror på okoncentration faktiskt. Vardagliga saker går på rutin och man behöver inte anstränga hjärnan, men så fort man gör något nytt skärper man sig.
  Har märkt det här i Bangkok i synnerhet då jag är ute på egen hand har jag många sinnen påkopplade, annars skulle det gå åt anders.
  Tror inte det är något att oroa sig för.

  Gilla

 2. Helt underbart Tack!
  Jag har undrat så länge om det är helt kört med mitt minne, just det där bortglömda tvättandet av ansiktet är samma typ av upplevelser jag har. Det skrämmer mig hur disträ jag ofta är, så totalt borta i en mängd olika situationer. Inser att jag bara måste förstå att det är mitt nya jag och sjutton vet hur det kommer bli framöver? 🌿🌷🌿

  Gilla

Kommentarer är stängda.